Крадецът на праскови

Крадецът на праскови
театрална постановка
от Емилиян Станев
Режисьор: Бойко Илиев
С: Мариела Топалова, Юлиян Вергов, Марияна Бранкованова, Николай Сяров, Евгени Стефанов, Веселин Борисов
Бойко Илиев поставя в Разград Крадецът на праскови 6 години по-късно, след като го е поставил в Народния театър. Режисьорът казва, че връщането към тази повест отново е голяма отговорност, но той с удоволствие го прави, тъй като има какво да открие още в нея, какво да го привлече и провокира.


Затова той се е опрял на младостта и жизнеността на актьорите в Разград, които са се справили успешно. В спектакъла има не крадец, а крадци на праскови на жизнеността, младостта и любовта на Елисавета. Прасковите според режисьора са символ на страст, на жизненост, на природа.
Режисьорът споделя, че е искал в този спектакъл „да звучи онази възраждаща сила на любовта, която наистина връща човек към него самия и го превръща от човек, примирил се със съдбата си. Като Елисавета, която не се е оженила по любов, която няма деца, която живее в един свят, който гъмжи от епидемия, холера. И в тази криза тя не разбира, че я няма. И когато среща любовта за първи път, нейното същество се възражда към живота. От една примирена жена се превръща в такава, която отстоява своето право на любов, дори стига дотам, че се отрича от живота в името на любовта и свободата”.
Бойко Илиев казва още, че се е обърнал към българската драматургия, защото е привърженик на онзи театър, който разчита на словото и обича словото. И защото иска от сцената на българските театри да звучи красиво българско слово.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.