Симон Боканегра

Симон Боканегра
опера
от Джузепе Верди
Диригент: Ерих Вехтер и Жорж Димитров
Режисьор: Арабела Танасе
Художник: Расван Драганеску
Диригент на хора: Виолета Димитрова
Концертмайстори: Людмил Ненчев, Мария Евстатиева
С: Веселин Михайлов, Никола Миайлович, Кирил Манолов, Лилия Кехайова, Радостина Николаева, Мартин Цонев, Николай Войнов, Даниел Дамянов, Даниел Острецов и други
Джузепе Верди се заема с тази опера, след като прочита две писма на поета Франческо Петрарка, адресирани до дожовете (или държавните глави) на Венеция и Генуа.


В тях той ги критикува, че са на ръба на война, а макар това да е политически конфликт, според Верди "един умен човек би могъл да драматизира тези факти". Ето как сюжетът от 14 век се превръща в либрето, а на сцената дожът Боканегра и генуезкият благородник Фиеско стават врагове, след като дъщерята на Фиеско умира при раждането на извънбрачното дете на Боканегра. След премиерата ѝ на 12 март 1857 операта на Верди е приета с умерени аплодисменти (въпреки успеха на Риголето и Травиата), но 20 години по-късно той я поставя наново и с бурен успех в миланската Скала. Иронията е, че и в самия сюжет минава четвърт век, преди вече порасналата дъщеря/внучка на двамата враждуващи да им покаже как гневът държи раните отворени, а любовта ги затваря.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.