Трубадур

Трубадур


Оригинално заглавие: Il trovatore

опера
от Джузепе Верди
Диригент: Лоран Кампелон
Режисура, сценография и осветление: Филипо Тонон
Костюми: Кристина Ачети
Хореография: Риолина Топалова
С: Веселин Михайлов/Джеонгхйеок Сео/Кирил Манолов/Никола Мияйлович, Габриела Георгиева/Марили Санторо/Радостина Николаева, Ана Виктория Питс/Гергана Русекова/Иванка Нинова, Давиде Риу/Даниел Дамянов/Камен Чанев/Костадин Андреев 
Наводнението в Рим през 1853 не успява да стопи опашките за премиерата на тази опера, а в края ѝ публиката ръкопляска сърдечно, но дава и критика: че сюжетът е твърде мрачен.


Днес той звучи по-скоро сапунен с всичките си магии, убийства, отмъщения, ревност и семейни тайни. Когато циганка е изгорена на клада, защото я мислят за вещица, дъщеря ѝ отмъщава за нея, хвърляйки в огъня сина на палача. Години по-късно обаче разбираме истината: преследваната от спомените си Азучена всъщност е хвърлила собственото си дете и е отгледала това на врага – Манрико, за да се стигне до развръзката, в която той се изправя срещу родния си брат, без да знае. "Смъртта е единственият възможен изход за героите, но тя не носи покой и смирение, а тотална разруха", казват от Операта, където гледаме старата драма на нов глас.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.