Травиата

Травиата
опера
от Джузепе Верди
Диригент: Шунго Морияма, Япония
Режисьор: Франк-Бернд Готшалк, Германия
Художник: Борис Стойнов
Хореограф: Андреас Песлер, Германия
Солисти:  Десислава Стефанова, Емилия Иванова,  Николай Моцов, Иван Кабамитов, Александър Марулев, Ивайло Йовчев
Освен че е една от най-обичаните и популярни опери в целия световен репертоар, тази постановка е дело на международен екип, режисьор е Франк-Бернд Готшалк, хореограф е Андреас Песлер – и двамата добре познати на старозагорската публика от работата им в Риголето – една изключително успешна продукция, представена на турне в Белгия и Холандия.


Защо тази опера, почти 160 години след създаването си, продължава да се играе по всички оперни театри в света и продължава да вълнува и дори да разплаква публиката? Митът за Травиата (падналата жена, безпътната) е мит за красивото, обречено същество, което се влюбва и се отказва от луксозния си живот, а след това жертва и любовта си, за да спаси "фамилната чест" на любимия си. Дали Виолета наистина е способна да се отрече от света на парижкото "демимонд" общество, дори ако истински е увлечена по Алфред и дали пък неговата любов действително е толкова идеалистична? Според режисьора Готшалк – това е утопия. Виолета никога няма да се отрече от предишния си начин на живот. Всичко е една самоизмама. Но красива самоизмама, която ни прави добри и великодушни. Готови на саможертва. Това е и романтиката на Верди – романтика, която и днес ни прави съпричастни към "драмата на душата".
Любовта казват е най-великото чувство, което човек може да изпитва. Ако сте се влюбвали някога истински, така че да забравите за всичко, за целия свят, да забравите дори себе си – ако някога сте познавали любовта – то Травиата на сцената на Операта ще ви върне отново към нея. Тази истинска история ще ви припомни, че граници няма и всичко е възможно. Всичко просто се случва, важно е да обичаме!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.