Лешникотрошачката

Лешникотрошачката
балет
Балет от П. И. Чайковски
Хореография: Боряна Сечанова
Сценография и костюми: Боряна Ангелова ·  Мултимедия: Николай Нинов
С: Балет на Старозагорска опера
Алида Бонева възстановява постановката от 2009, в която сега участва целият състав на балета и детско-юношеска студия Маргаритки.


Чайковски композира произведение в две действия, съчетаващо операта Йоланта и балет с хореография от Мариус Петипа, с когото си сътрудничи за Спящата красавица. Материалът, който Петипа избира, е адаптация на хофмановия разказ Лешникотрошачката и царят на мишките. Сюжетът е до голяма степен опростен за целите на балет в две действия, а Петипа дава подробни инструкции за композирането на всяка една част от произведението, включително темпото и такта. Композиторът не е бил доволен от тези ограничения и е работил неохотно по балета.

Премиерата се състои на 18 декември 1892 заедно с премиерата на операта Йоланта в Мариинския театър в Санкт Петербург и минава без особен успех. През 1943 се играе в Англия, а през 1944 е първото представление в САЩ от балета на Сан Франциско. През 1954 спектакълът постига огромен успех в Ню-Йорк и от тогава традиционно се изпълнява всяка година по Коледа. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.