Стената/ Африканска окарина/ Аукцион

Стената/ Африканска окарина/ Аукцион
опера
Режисьор: Роесен Мортен Кок, Дания
Диригент: Дмитрий Скарлато, Италия
С: Рик Уилебрордс - Белгия, Игнат Желев, Ивайло Йовчев, Амалия Лазарчук - Румъния, Марина Пачеко - Португалия, Михаела Берова, Кристофър Лемингс, Барнаби Биър - Англия, Оркестър на Държавна Опера Стара Загора
Три съвременни заглавия от победителите в Международен конкурс за написване на камерна опера - Енрико Травалионе, Никола Стрефелини и Карл Фиорини, гледаме под режисурата на датчанина Роесен Мортен.


Сюжетите и на трите опери разглеждат парадоксите в съвременното общество и са своеобразни метафори на влиянието на социалната среда върху хората и обществото като цяло.

Стената от Енрико Травалионе разказва за натиска, който политиката оказва върху обществото. Политиката е представена метафорично чрез образите на двама министри, а обществото  - чрез двама влюбени, които се намират в лудница.

В Африканска окарина от Никола Стрефелини историята е за младо семейство, което не може да реши своите проблеми и да овладее своите различия в годините. Живели са заедно, но изневерите и особено пристрастяването на мъжа към киното и филмите на Чарли Чаплин провокират тяхната раздяла.

Моно операта Аукционът от малтийския композитор Карл Фиорини развива историята около един търг с няколко статисти, но само с едно действащото лице. Вниманието се фокусира върху логиката на търговеца, който продава всичко и на всяка цена.

Музиката на трите произведения е много различна. Стената се опира на основата на експресионизма, втората опера е по-скоро „полифония на 21 век“, докато в третата има елементи на мюзикъл с влияние на Ленард Бърнстейн.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.