Набуко

Набуко


Оригинално заглавие: Nabucco

опера
от Джузепе Верди
Диригент: Борислав Иванов
Режисьор: Кузман Попов
Солисти: Пламен Димитров, Георги Султанов, Деян Вачков, Димитринка Райчева, Силвия Ангелова, Гео Чобанов, Христо Ганевски, Галина Великова
Историята около създаването и триумфа на Набуко е една от най-вълнуващите страници не само в блестящата кариера на Джузепе Верди, но и в живота на италианския 19 век въобще.


Тя се е превърнала в неразделна част от митологията на Ризорджименто – духовната квинтесенция на италианското национално-освободително движение. В края на 1840, едва 27-годишен, Верди е на път да сложи край на творческата си кариера, след като няколко месеца преди това погребва двете си деца и съпругата си. Измъчен от връхлетялото го нещастие и огорчен от фиаското на комичната опера Мнимият Станислав, или крал за един ден, той решава да не композира повече. Но съдбата е решила друго! Неговият стар познат и антрепреньор на Ла Скала Бартоломео Мерели почти насила го кара да напише опера по либрето на младия и талантлив поет Темистокле Солера. Премиерата й през март 1842 се превръща в истински триумф за Верди. Заложената в либретото библейска легенда за страданията на поробените евреи и борбата им за освобождение от вавилонския гнет била възприета от италианците като аналогия с техния стремеж за национална независимост. В Набуко бушуват силни страсти, породени от сложна сценична интрига: страстната любов и изпепеляваща ревност в триъгълника Фенена – Измаел – Абигаил. Премиерата на настоящата постановка на Варненската опера е през юли 1996 и оттогава тя е една от най-жизнените постановки в репертоара й.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.