Северна Фантазия

Северна ФантазияBuy tickets
 Диригент: Леиф Сегерстам
С: Иво Върбанов [piano]
В програмата: Reverie и Концерт за пиано и оркестър от Александър Скрябин, Симфония No 7 от Ян Сибелиус, Концертна пиеса/ световна премиера от Леиф Сегерстам
Колоритният Лейф Сегерстам и Софийската филхармония ни потапят в атмосферата на концерта “Северна фантазия” в 21-вия ден на февруари в Зала България. Емоционален, ексцентричен и с визия на добрия вълшебник от приказките, мултиталантливият музикант отдавна се е превърнал в легенда за класическата музика.


Сегерстам е главен диригент на Филхармоничния оркестър на Хелзинки. Бил е начело на няколко други оркестри, сред които оркестъра на Датското Национално радио и Симфоничния оркестър на Австрийското радио. Работи е като гост-диригент на редица оркестри като Чикагския симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Лос Анжелис, Симфоничния оркестър на Торонто, Кралския Ливърпулски Филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Сао Паоло. От 1997 е професор е по дирижиране в Академията Сибелиус в Хелзинки. Сред студентите му са Сузанна Мялки, Саша Мякиля и Марку Лааксо. Като композитор Лейф Сегерстам е известен преди всичко с многобройните си симфонии, написани като правило за оркестър без диригент. Те вече наброяват 329. Освен симфониите Сегерстам има около 30 струнни квартета, много концерти – 13 от тях са за цигулка, 8 за виолончело, 4 за виола, 4 за пиано и 3 за валдхорна.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.