• Национално богатство

  26 февруари 2014

  текст Никола Шахпазов и Анастас Пунев

  The National са онези чудесни инди рок/пост пънк момчета, които през 2005 ни скриха шапката с албума Alligator, а после го направиха отново и отново с Boxer и High Violet. След всичко това, никак не се учудихме, че миналогодишният Trouble Will Find Me бе просто отлично-меланхоличен, изплетен от любов и мрак, изпипан в най-добрите традиции на Nick Cave & The Bad Seeds.
  Малко преди The National да се впуснат в поредното си турне и няколко седмици преди премиерата на документалния филм Mistaken for Strangers, звъним на личния номер на басиста Скот Девъндорф, за да го разпитаме за текстовете, Spinal Tap и онова фамозно, шестчасово лайв изпълнение в MoMA.
 • .
 • Светло бъдеще

  18 февруари 2014

  текст Дани Николова

  Знаете кой е Джаро, но не и кой е Джаар? Бързо попълнете знанията си, защото младият американец (с чилийски корени) Николас Джаар е едно от явленията в съвременния хаус. За него почна да се говори активно през последните две години (покрай соло албума му Space Is Only Noise и дебюта Psychic на проекта му Darkside), но даунтемпо и хаус специалистите го следят още от 2007-2008, когато Джаар стартира с поредица апокрифни издания.
  Най-хубавото от тази историко-музикална справка е, че на 27 февруари чилийско-американското чудо ще бъде тук, с приятелската подкрепа на ирландското уиски Bushmills и ReelFeel! Очакваме да блесне в софийската нощ с аудиовизуален сет на екзотична локация – студио Орфей (на улица Самоков в квартал Изгрев), където никога досега не се е случвало парти. Камо ли такова като на Джаар! Само седмица по-рано се чухме с нашия герой, за да си поговорим за странни университетски дисциплини, битаци в Ню Йорк и светлото бъдеще.
 • Отблизо с Пласидо Доминго

  13 февруари 2014

  текст Августа Манолева

  Великият Пласидо Доминго пристигна тук за репетиции няколко дни преди концерта си на 14 февруари, отдели време и за журналистическите въпроси на нарочна пресконференция. Нашият човек Августа Манолева беше там, а по-долу ще откриете няколко от най-интересните отговори, които Пласидо Доминго даде по време на събитието.
  Известният тенор е оптимист за света на операта, която според него ще живее винаги.
 • Герои на нашето време

  12 февруари 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Всеки, който знае това-онова за местната хип хоп сцена, познава добре Филип Гаврилов–Feel – и като соло артист, и като двигател на рап карето The Top Stoppers.
  Само преди седмица гледахме новия клип на Feel (към парчето Пирамиди), заснет от небезизвестния Александър Сано (познат още като Среброто от Братя Мангасариян и най-вече – като Косъма от Под прикритие) и с Явор Бахаров в главната роля.
  Решихме, че това е отличен повод да се видим с Feel и Сано в един слънчев следобед на опасната граница между Изток и Мусагеница. Продължавайте да четете, за да видите как покрай клипа, изненадващо стана дума за световни конспирации, интернет пиратство и... земеделие!
 • Момчето се завръща

  29 януари 2014

  текст Стохрифор Лукомб

  Това няма да е първото гостуване на Boy George тук, но имаме сто милиона причини да се радваме, че отново ще го видим в Ялта на 1 февруари. Събитието е специално и поради интересната си концепция – празник, купон и спомен за клуб Spartacus, който затвори врати преди десет години, но остана истинска градска легенда. Boy George пристига с малка британска агитка (бойния му другар Марк Ведо и фамозния Mr. C), а в краткия ни разговор (някакви си три дни преди събитието) обеща в събота да чуем страхотен хаус, разясни каква е ситуацията покрай реюниъна на Culture Club и защо няма смисъл да тъжим за 80-те.
 • Цигулка без граници

  22 януари 2014

  текст Августа Манолева

  ”Той е по-добър от Пърлман, Мидори, от Надя Салерно-Зоненберг и всички струнни титани през последните години!”. Такива суперлативи четем за родения в Украйна израело-американски цигулар Вадим Глузман. Той е от онези брилянтни инструменталисти, които се броят на пръсти – притежава светкавична скорост, оцветява музиката, възпроизвежда цветовете с игра. Неслучайно се радва на подкрепата на хора като Исак Щерн и солира на най-големите световни оркестри – Чикагския симфоничен, Лондонската филхармония, Симфоничния на BBC, Гевандхаус оркестър Лайпциг, Мюнхенската филхармония, радиосимфоничен оркестър Щутгарт.
  На 31 януари, заедно с оркестъра на Класик ФМ радио, в зала България Глузман ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски (част от от цикъла Музиката на Америка). Случайно или не, той ще използва същата цигулка, на която през 1878 за първи път някогашният й притежател – прочутият унгарски композитор и диригент Леополд Ауер, изпълнява подареното му лично от Чайковски произведение.
  Само седмица по-рано звъним на големия цигулар за дълъг разговор за музика, красота и ролята на цигулката като най-еврейски инструмент изобщо.
 • Годишна равносметка

  18 декември 2013

  снимка Борислав Банев © People of Sofia

  Цяла година четем, пишем и обсъждаме културните събития в София, но и навсякъде другаде. В края на 2013 обаче предпочитаме да дадем думата на няколко наши приятели, които плуват толкова свободно във водите на изкуството и попкултурата, че ние често само ги догонваме. Затова предоставихме нещата в ръцете на блогъра и писател Антон Терзиев, филмовия програматор Владимир Трифонов, театралния и филмов режисьор Зорница София Попганчева, журналиста (и градска легенда!) Борислав Банев и куратора Светлана Куюмджиева. Основните обсъждани въпроси, разбира се, бяха големите филмови, театрални, литературни и изложбени събития през изминалата година (на местно и глобално ниво), както и очакванията за 2014.
 • Зов за завръщане

  10 декември 2013

  текст Августа Манолева

  Вече няколко години Александрина Пендачанска живее в Париж, но продължава да се радва на завръщането си тук, както и на стъпването на софийска сцена. Този месец пък ще пее на особено специално за самата нея (но и за нас) събитие – големия концерт в Софийска опера и балет на 21 декември, с който оперната дива ще отбележи 25 години от дебюта си. За вечерта Александрина е събрала най-добрите си изпълнения от класическия си репертоар (Non piu di fiori от Милосърдието на Тит от В. А. Моцарт; Bel raggio lusingher от Семирамида от Джоакино Росини; Nell di della vittoria от Макбет на Джузепе Верди; Танц на седемте воала и финалът на Саломе на Рихард Щраус). Достатъчно причини за един дълъг-дълъг разговор с госпожа Пендачанска (с епизодични включвания на нейния съпруг Найо Тицин) – за новото и старото в оперното изкуство, за френския Париж и българския Пръстен на нибелунга.
 • Призрачни рими

  4 декември 2013

  текст Никола Шахпазов

  Ghostpoet е от онази самобитна порода музиканти, които искрено ненавиждат категоризацията, държат плочите си на The Sex Pistols точно до тези на Massive Attack и Radiohead, и правят музика, която нито е за петъчното клубно парти, нито за депресарско готик рок събиране. С други думи – Ghostpoet e много як агент, който прави леко меланхолични, доста градски, подчертано електронни, привидно хип хоп и изобщо – доволно разнородни парчета, които ще ни представи в Sofia Live Club на 11 декември. Малко преди това му звъннахме в Лондон, за да разберем колко мрази да му викат емси, защо толкова обича втория си албум Some Say I So I Say Light и какво би му причинило евентуалното забогатяване.
 • Трансформирай Тороманов

  3 декември 2013

  текст Стохрифор Лукомб

  Българската част от глобалната кампания на водка ABSOLUT - Transform Today, е към своя край. Следим я внимателно! Всичко започна с трансформирането на първия участник в нея – диджеят и брокер Николай Въжаров, продължавайки плавно към кулинарните чудеса на Беата.
  Сега е време за големият финал, на който видният сценограф и художник Никола Тороманов ще се превърне в моден дизайнер.
  На 5 декември внимателно подбрани гости ще присъстват на екстравагантното представяне на неговата колекция, което ще се проведе на истински ЖП вагон. В движение, разбира се :-)
  Някакви си часове преди събитието се включихме в твърде напрегнатия график на господин Тороманов с няколко бързи въпроса.
 • Добра година

  27 ноември 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  За втори път в последния месец се озоваваме в студио Диджитъл плюс, кацнало на последния етаж на красива кооперация в добрия стар център на града. Сега обаче, вместо петъчно спокойствие и есенна меланхолия, мястото ври и кипи покрай записите на Коледно сърце – съвместното празнично парче на Белослава, Любо, Орлин и Мария Илиева, което ще прозвучи за първи път на 9 декември в зала 1 на НДК, когато е и големият концерт на тези четирима, най-значими играчи в българската поп музика (плюс бенда на Живко Петров и Арена Оркестра). Наоколо се разхождат добре познати столични пиари и фотографи, а Живко Петров се опитва да сметне колко време ще му е нужно за смесването на парчето, защото същата вечер има и концертно участие в Sofia Live Club. Ние обаче сме тук, за да говорим с Любо и Мария Илиева, за които 2013 беше успешна, натоварена и гарантирано силна година, която съвсем логично ще завърши с поредица декемврийски концерти. Всичко се случва паралелно – краят на студийните записи, няколко бързи парчета, пица и едно дългичко интервю, буквално минути преди двамата да потеглят към поредната вечер на X Factor, където действат и като съдии.
 • Стари мой приятелю

  20 ноември 2013

  текст Гери Турийска, снимки Владимир Томашевич

  Живко Петров – композитор, музикант и безценен приятел на редица български изпълнители, е само на крачка от сбъдването на една наистина красива идея. Благодарение на неговите усилия (и строго, но справедливо ръководство), ще имаме възможността да видим голям концерт от приятели за приятели. Зад мотото Ние избрахме музиката застават JP3, Белослава, Мария Илиева, Любо и Орлин Павлов (ще ги видим на 9 декември в зала 1 на НДК), а под обстрела на нашите въпроси застанаха двама от най-важните участници в декемврийския лайв – маeстро Петров и Орлин Павлов.
 • Силата на мрака

  11 ноември 2013

  текст Дани Николова

  Tosca е безспорен шедьовър. Не само в амплоато си на опера от Джакомо Пучини, но и във вида на австрийско електронно дуо, чиито виенски мистериозно-меланхоличен саунд звучи като нищо друго на света. Старите пионери Рихард Дорфмайстер и Руперт Хубер (обединени под името Tosca) пристигат на 21 ноември в Sofia Live Club (с любезната покана на ReelFeel и приятелската подкрепа на ирландско уиски Bushmills), където, придружени от цял куп помощници, обещават 90-минутно пътешествие из вселената на Tosca. Тръпнем! Преди това обаче потърсихме самия Рихард, за да му зададем няколко кратки въпроса и да получим няколко бързи отговора.
 • Един компютър студио не прави

  6 ноември 2013

  текст Гери Турийска, снимки Владимир Томашевич

  Димитър Ганчев–Майт е едно от вълшебните имена за музикантите в Бългрия, когато нещата стигнат до студио. Сяда зад пулта за първи път преди десет години. Оттогава е работил с най-успешните поп и рок артисти в страната. Преди две години решава да обогати познанията си и заминава за Франция, където посещава семинар на едно от светилата в областта, в световен мащаб – Тони Мазерати. Тони е онзи човек, когото държим отговорен за бляскавия звук в албуми на Lady Gaga, Бионсе, Джеймс Браун, Марая Кери, Notorious B.I.G., Black Eyed Peas, Destiny's Child, Дженифър Лопес и дори Тупак Шакур. С помощта на Майт пък опитваме да начертаем звуковата графика на българската музика и да разберем откъде идва всеобщото мнение, че “навън го правят по-добре”.
 • Път на Север

  29 октомври 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Расмус Венг Карлсен

  Следим датчаните Efterklang, откакто започнаха през 2001, и се наслаждаваме на техния стилово неопределим, но подчертано инди саунд, в който космически пост рок среща мелодичен поп и дори елегантен симфоничен звук. Миналата година пък направо ни обраха точките с особено амбициозния албум Piramida, работата по който започва с пътуване отвъд полярния кръг – към призрачен, изоставен миньорски град, където групата събира хиляди звуци, които после използва в изграждането на своята собствена полярна пирамида. Още по-вълнуващото е, че на 12 ноември ще видим момчетата в Sofia Live Club и ще чуем целия Piramida в концертен вариант.
  Можете да си представите колко въпроси имахме към вокалиста Каспер Клаусен преди да позвъним в берлинската му квартира! Ето и най-важното от приятно-дългия ни разговор в есенния понеделник.
 • Дъх на есен

  23 октомври 2013

  текст Никола Шахпазов, кредит снимки © Александър Осенски

  Вдъхновена от златно-червените октомврийски краски, един кадифен черен глас и звука на една китара, Белослава е почти готова с четвъртия си албум, който засега нарича просто есенен. Готви се за силна поредица концерти (ние също!), които стартират още сега – на 25 октомври в Sofia Live Club и продължават чак до 9 декември, когато тя, плюс още няколко български музикални ветерани, ще направят голям предколеден спектакъл. Около всичко това се върти и нашият разговор – малко меланхолия, малко носталгия по лайв атмосферата от 90-те и заключението, че въпреки че пее така добре Бягай от мен, Белослава не трябва да бяга далече от себе си.
 • Метаморфози

  16 октомври 2013

  текст Никола Шахпазов снимки Владимир Томашевич

  Познаваме Николай Въжаров най-вече като диджей (и то специфичен, защото не пуска хаус, а синтпоп и ню уейв), но пък знаем, че извън клубните вечери е брокер на недвижими имоти. Тези дни обаче той работи усилено над първия си голям фотографски проект, който съвсем неслучайно е част от кампанията на водка ABSOLUT – Transform Today, в рамките на която активни, творчески настроени хора разчупват наложената представа за себе си, трансформирайки се в нещо ново, неочаквано и заслужаващо цялото ни внимание. Вмъкнахме се в натоварения график на Николай за предобеден разговор за самосним, Depeche Mode и кулинария.
 • Три нощи на един мечтател

  15 октомври 2013

  текст Дани Николова

  Софийските вечери сякаш се харесват на Никола Конте, който ще прекара още една такава (трета поред) в компанията на целия си лайв бенд и своята вярна софийска публика. Малко преди есенния му концерт тук (Sofia Live Club, 18 октомври, 23:00) италианският джентълмен посочи нуждата от социална промяна в съвременния свят, прехласна се по отминалите, незабравими времена и разкри мисията на своята музика.
 • Пак ще се срещнем

  9 октомври 2013

  текст Никола Шахпазов

  Удивително! Предишното ни интервю с Рут Колева се случи в далечната 2007, а оттогава с нея се случиха толкова много неща, че тук със сигурност няма да ни стигне мястото за изброяване. Основното обаче е, че Рут се наложи като една от малкото ню соул/джаз/поп певици тук с глас, музика и присъствие на европейско ниво, а на 25 октомври очакваме и концертната премиера (в Централен военен клуб) на новия й (едноименен) албум. Само седмица преди това си говорихме за изминалите години, холандските музиканти и българските протести.
 • Някои го предпочитат розово

  9 октомври 2013

  текст Дани Николова, снимки Холи Андрес

  Pink Martini (ще ги видим в зала 1 на НДК на 16 октомври) е особен коктейл от старовремски поп и красиво звучащи мелодии, който кара консервативни дами във вечерно облекло да танцуват конга като малки момичета, а заклети по отношение на политическите си пристрастия врагове да седят рамо до рамо и да се усмихват един другиму. В това ни уверява основателят на групата Томас Лодърдейл, с когото поговорихме за носталгията по отминалите времена, съвсем новия албум Get Happy и мечтите за един по-добър свят.