• 6 момента на Любен Домозетски

  21 март 2019

  Ако се озовете с него в планината, нищо чудно да се наведе над цвете или бръмбар и да каже: "Аз оставам тук. Вие вървете напред, все някъде ще ви настигна". Това е естествената среда на Любен, докато работи над научните си илюстрации, всяка от които отнема часове проучване, снимане и търсене. Този фокус към детайла е заострен и в професията му – той е уредник в СГХГ и изкуствовед, омагьосан от старото изкуство. Често ще видите името му в статия, каталог или конгрес, а Дружеството на научните илюстратори (на което е член) е показвало в три изложби изящните му и детайлни рисунки. Е, стягайте раницата – Любен ни води на тур и през важните си моменти.
 • .
 • 9 момента на Мартин Атанасов

  14 март 2019

  текст Виолета Иванова

  Природата за него е спътник, с когото дълго може да си разговаря, а частиците ѝ обича да превръща в хербарии – като тези, които в момента може да си вземете от Twisted Mannequin. Иначе се вдъхновява от града като ясно огледало на днешното време, чете много поезия, която е "най-чистата форма на литературата", и му е важно да прави снимки, защото те са визуален език, "а ние живеем във визуален век".
 • 8 момента на Надежда Георгиева

  7 март 2019

  текст Севда Семер

  Неотдавна е започнала да кара велосипед и кола, с което се гордее, но това са "дребни крачки напред в голямото нещо". Това голямото тъкмо стана малко по-голямо, след като Sito Studio – мястото за ситопечат на Надежда и още трима, което от години вади тениски и принтове и обучава групи на сито (ръчен печат върху текстил или хартия), се премести няколко метра по картата до нов адрес.
 • 12 момента на Марта Джурина

  28 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  "Има нещо в севера, което ме влече", признава пътешественикът в нея, който сега мечтае за Норвегия и Исландия. Нищо чудно тогава, че така и не се връща от Берлин, където през 2009 отива да учи.
 • 8 момента на Пола Попова

  21 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Запалена е по интериора, а напоследък развива и мания по растенията, която я тегли към кактуси и алоета, докато псевдонимът ѝ пък сочи към смокините. Не е случайност. Имат къща в Созопол, където обожава да се мотае нощем, да се катери по дърветата с кошница за плодове или просто да кацне на клон, за да рисува (така веднъж я заснема руска фотографка и дори я показва на изложба в Москва).
 • 8 момента на Калия Калъчева

  14 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Казва, че е архитект по душа и живописец по професия, "но откакто съм майка, вече не помня какво съм". Ако има нещо от собственото ѝ детство, което ѝ липсва, то е безгрижието, но пък ето че днес крайните срокове не са ѝ неприятни, защото ѝ действат като двигател.
 • 9 момента на Александра Младенова

  7 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Често ѝ се случва да прекалява – ту с недоспиването, ту със съня и най-редовно със спагетите, но никога в повече не ѝ идват разходките – из София, в планината или сред далечни земи като колумбийската джунгла. Изкуството от своя страна е с Александра цял живот, а когато веднъж ѝ казват, че няма достатъчно талант да влезе в НХА, само я нахъсват повече.
 • 8 момента на Моника Янева

  31 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  В момента ѝ е еднакво забавно да бродира, да прави бижута и да отглежда цветя, защото хобитата я обсебват по няколко накуп, преди да отстъпят ред на следващите. Пътуванията и кулинарията обаче са първи и незаменими, което обяснява и защо обича да рисува храна (освен "да я ям, да я гледам и да чета за нея"), както и защо хитовата ѝ брошка яйце-на-око, която първо прави на шега за себе си, днес е неин запазен знак.
 • Интересни времена във Венеция

  31 януари 2019

  текст Севда Семер

  Тази година Да живееш в интересни времена е темата на биеналето във Венеция – най-тържествената сцена на изкуството, на която през 2019 и България повдига завеса.
 • 8 момента на Ралица Стратиева

  24 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  Харесва филми с по-особена идея или изпълнение (The Room на Томи Уайзоу например всеки път ѝ вдига настроението), а думите са ѝ такава слабост, че в тефтера ѝ задачите за деня се редуват със странни композиции от уловени мисли и дочути изречения.
 • 7 момента на Маринела Галева

  17 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  Обича искреността на животните, първата глътка кафе сутрин и колелото си с кошница, а когато го кара, обича и често да спира, за да запамети гледката в скицника си.
 • Една година в Пловдив

  17 януари 2019

  текст Севда Семер снимка Веселина Николаева

  Откриването тъкмо гръмна и шумът е достатъчно силен, за да насочите поглед на югоизток.
 • 8 момента на Андон Бакъров

  10 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  "Идва от мед, което е предаваният цвят на кожата при нас", разказва Андон за фамилията си, но графитите и рисунките си подписва с друго име – Rib0k.
 • 7 момента на Деница Бояджиева

  13 декември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Нямам художествено образование и обичам да рисувам", описва Деница самоукия размах, с който работи встрани от преподаването на английски.
 • 7 момента на Нора Ампова

  6 декември 2018

  текст Севда Семер

  В картините й кенгуру-конте пуши цигара, а тиквичка позира като лебед.
 • 8 момента на Елица Николова

  29 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  Дълго време тренира езда, преди алергична реакция да я свали от коня, за което днес ни казва: "Нищо не е случайно, защото така се концентрирах върху рисуването и ето ме тук".
 • Обекти за разговор: Венелин Шурелов

  29 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Той е художник, който ни увлича в диалог с интерактивни обекти, сценограф с Икар и Аскеер, преподавател по дигитално изкуство в НХА и куратор на DA fest. В момента в галерия Credo Bonum по собствени механизми се движат някои от най-знаковите му инсталации, показвани от тук до Тексас – от ранните му обекти до развитието на серията SubHuman Theatre. Докато галерията опитва да побере работата на човек, минал през десетки други изложби и сцени, със самия него в един от малкото му свободни часове се срещаме в двора на Художествената академия и се изкачваме до ателието за дигитални изкуства. Под дървените подпори на тавана започваме разговор за мисълта в обектите му и за другото най-важно в тях: поканата за игра.
 • 7 момента на Венцислав Джоков

  22 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Разбрах, че се случва нещо голямо. Сякаш се отвори портал, по който музиката потече, а за нас остана привилегията да я извадим на бял свят." Така помни Венци началото на Imagine – джаз/соул/фънк/реге/трип-хоп група, в която той е на китарата, докато други трима поемат баса, кахона и вокалите.
 • 9 момента на Харита Асумани

  15 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Поддавам се на манипулации под формата на шоколад, цветя, натегнато аренби и комплименти." Е, щом вече знаете слабостите, да се концентрираме над суперсилите ѝ. Харита (с майка от България и баща от Танзания) рисува забележителните си портрети само за удоволствие, докато е сценограф и костюмограф с опит в Народния театър и много различни проекти.
 • Доказателства за спомен: Радостин Седевчев

  15 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Едно от първите неща, които ни казва е, че му се иска да бъде по-организиран и това е изумително – все пак Радостин има в биографията си няколко изложби, номинация за наградата БАЗА и докторска степен от НХА, където вече е и асистент.