• 7 момента на Jermain

  23 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Или само JRMN. От поне десет години насам зад този таг живее Венцислав Йосифов. И неговият ден започва със snooze като нашия, но с приликите сме дотук – докато ние се досъбуждаме в офиса, той е щастлив да не работи между четири стени, а да рисува по тях. С крюто 140 Ideas, където са още Yeto и Teleto, вадят спрейове срещу фасади (тук и навън), често за да кажат нещо повече от "вижте колко ни бива".
 • 9 момента на Евгения Николова

  16 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Разменяме си илюстрации и моменти по месинджър, макар че можеше и направо през оградата – Евга, както обича да й казват накратко, е арт директор в дигиталната агенция в съседния двор, Next-DC. Когато не е там или покрай двегодишния си син, изрязва котки от хартия и рисува уважавани градски мухи с обувки на ток и луксозни крила.
 • 10 момента на Ангел Ангелов

  9 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Ако има само три секунди, ще се представи като "илюстратор, арт директор и maker of things". И на нас ни се намира една да добавим, че е дете на морето. Сменя Бургас с Търново, за да учи графични изкуства, а за да може и да ги работи, после отлита в Ню Йорк. Ето как в портфолиото му скачат проекти за едри компании като Delta Airlines или Macy’s.
 • 7 момента на Вяра Бояджиева

  2 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  На 9 се мести във Франция, а година по-късно – в Люксембург, където среща първия си учител в рисуването, плакатиста Камен Попов. Днес вече намираме Вяра в Болоня, малко преди да прибере дипломата си по илюстрация и комикс, а ако се чудите откъде познавате рисунъка ѝ – вдигнете си чашата. Поне под нашата отдавна стои една нейна работа, отпечатана върху подложка от серията TableGallery.
 • 12 момента на Теодор Ушев

  26 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Маршрутът на живота му тръгва от Кюстендил, за да продължи през Пловдив (където учи сценография, грим и анимация) и София (където овладява графичния дизайн и през 90-те пробива с жестоките си театрални плакати). От години обаче домът и студиото на Теодор са в Монреал, а от масата му за рисуване излизат къси анимации, които не се прибират без награди.
 • 9 момента на Мира Мирославова

  19 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Вярва, че щом живеем във време на неограничени възможности, трябва да сме луди да не грабим от тях с пълни шепи. Затова само на 20 вече е успяла да емигрира във Великобритания и да се върне обратно с ясни идеи за пътя напред и нагоре.
 • 8 момента на Васил Ангелов

  12 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  "Времето ми е ценно и предпочитам да го запълвам с неща, които са ми важни", пише в бързата визитка, която му искаме. Значи задраскваме "тъпотии като политика, клюки и модерни неща" и даваме път на базовите радости – като месото, ракията, футбола с приятели и ваканцията на море. А, и на традиционната графика и старите методи с разяждане и мастило, които Васил усвоява в НХА, а днес практикува под шапката на Print Nest.
 • 13 момента на Джипи

  14 декември 2016

  текст Виолета Иванова

  От първата му отпечатана карикатура до днес са изтекли 22 години, в които май му се е случило всичко, на което един артист може да се надява. Оставете изложбите – Джипи (или Джани Пачиноти) е илюстрирал тон материали в пресата, рисувал е корици за култови книги (от 1984 до 451° по Фаренхайт), бил е на феста във Венеция със собствен игрален филм (L'ultimo terrestre) и, най-важното, графичните му романи са гореща стока на всички комикс пазари.
 • 7 момента на Марина Тодорова

  8 декември 2016

  От хлапе не пуска скицника, а преди няколко години върхът на писеца я води в Борнмут (после и в Лондон), където научава А-то и Я-то на илюстрацията. Не минава много време преди поръчките да завалят, и то от неслучайни места – в портфолиото й се редуват проекти за издания като Wall Street Journal, New York Times и The Economist.
 • 7 момента на Анелия Баренска

  1 декември 2016

  Тези дни е редовна пред стената за рисуване на betabreakfast, за да гони последната си тръпка: visual harvesting или красив и удобен за мозъка начин да запазиш нови знания. Покрай програма по Креативна илюстрация в Istituto Europeo di Design пък потъва за едно лято в Барселона, откъдето изплува с топ оценки и топ уговорка да направи серия космонавти за местна галерия.
 • 7 момента на Филип Бояджиев

  24 ноември 2016

  Какво става, ако отхапеш крака на първата буква от "Eat"? Точно така. Тази и още 29 графични "хрумки, лишени от всякаква претенция" тъкмо скочиха по стените в бар Петък за първата соло изложба на Филип. Иначе трябва да сте виждали почерка му и преди – най-малко във визуалната идентичност на Фотофабрика, която движи в екип с още няколко артистични персони.
 • 7 момента на Макс Пирски

  17 ноември 2016

  "Роден съм в Русия, живях в Израел като малък, завърших магистратура във Флоренция и говоря четири езика". След такава входяща реплика веднага става ясно, че не сме първите, подвели се от изрядния му български (а дано не сме и единствените, изложили се с "Макс псевдоним ли е или истинското ти име?").
 • 8 момента на Гергана Станчева

  10 ноември 2016

  "Не излизам без слушалки и в тях може да звучи почти всичко – от хардкор, хип-хоп и мъже с китари и дрезгави гласове до класика". Нищо чудно тогава, че е част от екипа зад Stereofox – платформа-откривател на жестока нова музика. В останалото време Гери е графичен дизайнер с бюро у дома, около което постоянно скача Рико – четириногият герой в доста от илюстрациите ѝ.
 • 7 момента на Марио Иванов-Maxter

  3 ноември 2016

  "Накъдето и да погледна, виждам предмети, които много наподобяват нещо друго", обяснява по въпроса как се раждат гениалните закачки в илюстрациите му. Само отворете линковете на ръба на страницата и ще видите как шейкърът е плод на любовта между матрьошка и робот, а зарчето мечтае да е стройно като домино.
 • 7 момента на Теодора Дончева-Techwoo

  27 октомври 2016

  Ако сте попадали на Ко-миксер, този почерк трябва да ви е познат – рисуваните истории на Теодора потичат първо в петия му брой и оттогава не пропускат следващ. Освен на комиксите, е фен на "качествената музика, хубавите книги, стойностното кино и биченето на айляк" – нищо необичайно, докато не ни застрелва с едно "рисувам това, което виждам от вътрешната страна на очите си".
 • 7 момента на Dana

  20 октомври 2016

  Английските транскрипции на името й са "подходящи по-скоро за митично същество на Толкин", затова в един момент Богдана Пеева го съкращава до четирите букви горе. Е, поне когато подписва арта си – тези дни от локация в Борнмут, където тъкмо взима диплома по Илюстрация.
 • Артистът от корицата: Саша Бърг Андреев

  13 октомври 2016

  текст Евелина Иванова

  Какво прави един руски художник в Созопол през октомври, освен да събира мидички? Когато го срещаме на брега на морето, Саша просто наблюдава живота през очите на хората, за да му направи после преразказ в картини – често в книгите на Виктор Пелевин.
 • 7 момента на Антон-Константин Анастасов

  6 октомври 2016

  "Казват, че е от възрастта ми и щяло да ми мине. И аз така се надявам...", разсъждава над настроенията си 16-годишният Антон-Константин, когото намираме в мрежата зад кодовото име Everything is fine. Един къс поглед над рисунките му стига, за да уловите иронията в тази фраза и да се съгласите, че работите му хич не са fine – те са great. И това сме сигурни, че няма да му мине.
 • I ♥ панелкас

  29 септември 2016

  текст Виолета Иванова

  "The гостоприемство of Bulgarians is incredible... They have беседкас next to the панелка... Чичо Тошо is баш майстора of our вход“. По скайп линията София-Пловдив архитект Меган Луенбърг смесва своя и нашия език така гладко, както искат поне 2-3 години живот под тукашен покрив.
 • 8 момента на Дария Казакова

  29 септември 2016

  Илюстрацията й е на сърце открай време, а щом записва Графика в НХА започва и с експериментите. Първо смесва традиционно и дигитално изкуство с дуета фотография + класически печатни техники, а после и с колаж, в който води рисунката. Засякохме женските образи и абсурдните й сюжети отдавна в мрежата, но чак сега успяваме да хванем Дария в нашата.