• 7 момента на Анелия Баренска

  1 декември 2016

  Тези дни е редовна пред стената за рисуване на betabreakfast, за да гони последната си тръпка: visual harvesting или красив и удобен за мозъка начин да запазиш нови знания. Покрай програма по Креативна илюстрация в Istituto Europeo di Design пък потъва за едно лято в Барселона, откъдето изплува с топ оценки и топ уговорка да направи серия космонавти за местна галерия.
 • 7 момента на Филип Бояджиев

  24 ноември 2016

  Какво става, ако отхапеш крака на първата буква от "Eat"? Точно така. Тази и още 29 графични "хрумки, лишени от всякаква претенция" тъкмо скочиха по стените в бар Петък за първата соло изложба на Филип. Иначе трябва да сте виждали почерка му и преди – най-малко във визуалната идентичност на Фотофабрика, която движи в екип с още няколко артистични персони.
 • 7 момента на Макс Пирски

  17 ноември 2016

  "Роден съм в Русия, живях в Израел като малък, завърших магистратура във Флоренция и говоря четири езика". След такава входяща реплика веднага става ясно, че не сме първите, подвели се от изрядния му български (а дано не сме и единствените, изложили се с "Макс псевдоним ли е или истинското ти име?").
 • 8 момента на Гергана Станчева

  10 ноември 2016

  "Не излизам без слушалки и в тях може да звучи почти всичко – от хардкор, хип-хоп и мъже с китари и дрезгави гласове до класика". Нищо чудно тогава, че е част от екипа зад Stereofox – платформа-откривател на жестока нова музика. В останалото време Гери е графичен дизайнер с бюро у дома, около което постоянно скача Рико – четириногият герой в доста от илюстрациите ѝ.
 • 7 момента на Марио Иванов-Maxter

  3 ноември 2016

  "Накъдето и да погледна, виждам предмети, които много наподобяват нещо друго", обяснява по въпроса как се раждат гениалните закачки в илюстрациите му. Само отворете линковете на ръба на страницата и ще видите как шейкърът е плод на любовта между матрьошка и робот, а зарчето мечтае да е стройно като домино.
 • 7 момента на Теодора Дончева-Techwoo

  27 октомври 2016

  Ако сте попадали на Ко-миксер, този почерк трябва да ви е познат – рисуваните истории на Теодора потичат първо в петия му брой и оттогава не пропускат следващ. Освен на комиксите, е фен на "качествената музика, хубавите книги, стойностното кино и биченето на айляк" – нищо необичайно, докато не ни застрелва с едно "рисувам това, което виждам от вътрешната страна на очите си".
 • 7 момента на Dana

  20 октомври 2016

  Английските транскрипции на името й са "подходящи по-скоро за митично същество на Толкин", затова в един момент Богдана Пеева го съкращава до четирите букви горе. Е, поне когато подписва арта си – тези дни от локация в Борнмут, където тъкмо взима диплома по Илюстрация.
 • Артистът от корицата: Саша Бърг Андреев

  13 октомври 2016

  текст Евелина Иванова

  Какво прави един руски художник в Созопол през октомври, освен да събира мидички? Когато го срещаме на брега на морето, Саша просто наблюдава живота през очите на хората, за да му направи после преразказ в картини – често в книгите на Виктор Пелевин.
 • 7 момента на Антон-Константин Анастасов

  6 октомври 2016

  "Казват, че е от възрастта ми и щяло да ми мине. И аз така се надявам...", разсъждава над настроенията си 16-годишният Антон-Константин, когото намираме в мрежата зад кодовото име Everything is fine. Един къс поглед над рисунките му стига, за да уловите иронията в тази фраза и да се съгласите, че работите му хич не са fine – те са great. И това сме сигурни, че няма да му мине.
 • I ♥ панелкас

  29 септември 2016

  текст Виолета Иванова

  "The гостоприемство of Bulgarians is incredible... They have беседкас next to the панелка... Чичо Тошо is баш майстора of our вход“. По скайп линията София-Пловдив архитект Меган Луенбърг смесва своя и нашия език така гладко, както искат поне 2-3 години живот под тукашен покрив.
 • 8 момента на Дария Казакова

  29 септември 2016

  Илюстрацията й е на сърце открай време, а щом записва Графика в НХА започва и с експериментите. Първо смесва традиционно и дигитално изкуство с дуета фотография + класически печатни техники, а после и с колаж, в който води рисунката. Засякохме женските образи и абсурдните й сюжети отдавна в мрежата, но чак сега успяваме да хванем Дария в нашата.
 • 7 момента на Андреа Попйорданова

  21 септември 2016

  Връщаме назад до 2015, когато визуалната идентичност на фестивала Дни на предизвикателствата за първи път сложи пред очите ни нейното изкуство. После превъртаме напред до днес, когато радарът ни я улавя отново – в инстаграм. Е, явно й е писано да скочи между кориците ни, а ние подбираме следващия А5 за стената ви от широко портфолио с рисунки на ръка, графичен дизайн, ситопечат, фотография и колажи.
 • 7 момента на Жана Йорданова

  15 септември 2016

  Преди 9 години натъпква живота си в раница и се мести на Канарските острови. За едно обаче не намира място в багажа – правното образование, което и днес стои в ъгъла, направило път на фотоапарата, вечната муза и всички приключения, които вървят ръка за ръка с тях.
 • 7 момента на Nelson Atmos

  8 септември 2016

  Или Нелсън Иномван, но ако го търсите по арт въпроси, нека да е с псевдонима горе. Завършва анимация в НБУ, обаче в рисуването е "самоук" – и явно добре се е обучил сам, щом Haemimont Games (БГ студиo, което избухна международно с Tzar през 2000) го държи в художническата си армия вече над десетилетие.
 • 14 момента на Елиза Иванова

  1 септември 2016

  Ако се случва да топлите креслото в киното до края на финалните надписи, може да сте забелязали името й – във филмите на Pixar! Не е въпрос на магия да попаднеш там. Елиза рисува про от 12-годишна, а на 17 вече е заминала за западния край на света, за да овладее правилата на движението – онези, които правят от статичните фигури действащи герои на екрана.
 • 7 момента на Мариана Сърбова

  25 август 2016

  текст Наталия Иванова

  В началото на август вдига ветроходни Платна за поредна изложба в Бургас, която допълва колекцията от лодки, вълни и морски зверове, съживени от ръцете й с размах от илюстрация до смесена техника. Изглежда неслучайно й казват Марс, а изстрелването й в арт космоса минава през диплома по архитектура от УАСГ, специализация по дизайн в Щутгарт и няколко награди за проекти в посока по-добра градска среда (включително от конкурса на Трансформатори за паметника 1300 години България).
 • 7 момента на Erase

  18 август 2016

  Сърца, пипала, корони, потъващи крайници, разтечени и нарязани на шайби образи – срещаме ги в сто различни конфигурации в портфолиото му в мрежата. Офлайн пък същите са пренесени със спрей върху къщи, офиси, трафопостове и дори един трамвай (последно го засякохме на Алабин и Витошка, ако ще се оглеждате). Иначе Erase е графити алтер егото на Георги Димитров – илюстратор и графичен дизайнер от студио FourPlus, където го намираме и днес, за да му връчим двойка празни страници.
 • 7 момента на Нели Друмева-Nely

  4 август 2016

  Слушалките ѝ обичайно излъчват рап, а тя пие литри кафе и мечтае за контрол над времето плюс неизчерпаема енергия. Е, би приела и една голяма маса, "понеже нямам и рисувам на пода". Иначе денонощията все не ѝ стигат и записва една или друга идея за после – и как не? В скицника си е събрала всичко от живопис през илюстрация и графика до калиграфия, а извън него оставя отпечатъка си и по зидове и човешки тела.
 • 7 момента на Катина Недева

  28 юли 2016

  Тя не просто рисува от хлапе – с родители художници боята направо тече във вените й. Дотолкова, че като тийнейджър събира четките и се мести от Свиленград в Пловдив, за да учи Графика в художествената гимназия.
 • 7 момента на Zdravolina

  21 юли 2016

  Пред закона е Здравка Будинова, но по-истински живее с името си на латиница. История зад него няма, "Zdravolinna просто винаги е била някъде там, вътре в мен".