• Жената на писателя

  11 август 2017

  Георги Тенев

  Откровено политическа, съчетаваща елементи на трилъра и неоготиката, прозата на Георги Тенев ни изправя пред сюрреалистично огледало, в което се отразяват българските кризи от последните години.
 • Шапката на Митеран

  11 август 2017

  Антоан Лорен

  Парижанинът Даниел Мерсие, по професия счетоводител, вечеря самотно в един ресторант, когато друг клиент – самият Франсоа Митеран – сяда с двама не по-малко прочути от него приятели на съседната маса.
 • Танцът на реалността

  11 август 2017

  Алехандро Ходоровски

  Автобиографията на Алехандро Ходоровски не е традиционно описание на един живот, а метафора и символ на приключението да си жив.
 • Змията и дъгата

  3 август 2017

  Уейд Дейвис

  През април 1982 ентоботаникът Уейд Дейвис пристига в Хаити за да проучи два документирани случая на зомбита – хора, които са се завърнали в хаитянското общество години след като официално са обявени за мъртви и погребани.
 • Хубостта е рана

  28 юли 2017

  Ека Курняван

  Чудодейното съживяване на бившата проститутка Деви е само една от множеството сюжетни линии, в които авторът ни разказва за четирите й дъщери и техните семейства; за романтичен бандит, който кръстосва страната в търсене на легендарно красива индонезийска принцеса; за гробаря Камино, който позволява на духа на един убит комунист да се всели в него, за да може осиротялата му дъщеря да поговори за последен път с баща си.
 • Любимата формула на Професора

  28 юли 2017

  Йоко Огава

  Бивш университетски преподавател, специалист в областта на теорията на числата, е претърпял тежка автомобилна катастрофа, в резултат на която паметта му трае само 80 минути. Числата са убежището на Професора, чрез тях той общува и дири утеха в изплъзващото се ежедневие.
 • Трите дъщери на Ева

  26 юли 2017

  Елиф Шафак

  Младата туркиня Пери расте като невинна жертва в непрекъснатата война между самотния секуларизъм на баща си и ислямската религиозност на майка си. Момичето печели стипендия за Оксфордския университет и пристига в Англия, където се сприятелява с чаровната Ширин – атеистка от ирански произход, и Мона – забулена с хиджаб египто-американка.
 • Страж

  26 юли 2017

  Джойдийп Рой-Батачаря

  След тежка битка, продължила цяла нощ, група американски войници в изолирана база в Кандахар се сблъскват със самотна афганистанка, която иска да прибере тялото на брат си. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор камикадзе, луда или точно това, което твърди, че е: скърбяща сестра, която иска да погребе брат си, както повелява традицията им.
 • Сърце на вятъра

  26 юли 2017

  Донал Райън

  В борбата си да преодолеят последиците от финансовата криза, жителите на ирландско градче са принудени да надникнат отвъд привидностите в обществените и личните си отношения, да се преборят с демоните си, да разгадаят едно старо убийство и едно ново отвличане, да се съхранят поотделно и като общност, да поставят ново начало.
 • Светлината, която изгубихме

  26 юли 2017

  Джил Сантополо

  Луси и Гейбриъл се срещат за първи път случайно по време на Шекспиров семинар в Колумбийския университет в съдбовния 11.09.2001. И двамата са млади, животът е пред тях и е изпълнен с възможности.
 • Пламтящият свят

  26 юли 2017

  Сири Хуствет

  Фикционална антология от текстове на и за художничката Хариет Бърдън, вдовица на прочут арт дилър – ерудирана, талантлива и ексцентрична.
 • Къде ми е шапката?

  20 юли 2017

  Джон Класен

  Първото правило за оцеляване в гората и законите на частната собственост влизат в две-в-едно урок за деца в Къде ми е шапката? на Джон Класен – книжка, която илюстрира с лек диалог и забавни рисунки тежките последици от кражбата и лъжесвидетелството. Вече и на български.
 • Саламбо

  12 юли 2017

  Гюстав Флобер

  Eпична история, изтъкана от еротика, жестокост и чувственост, в чиято основа стои въстанието на наемниците през III век пр. Хр., което противопоставя Картаген на наетите от него варвари, участници в Първата пуническа война.
 • Лято

  5 юли 2017

  Едит Уротън

  18-годишната Чарити е принудена да живее в малко провинциално градче, след като е осиновена в дома на един от най-изявените мъже в Нова Англия. Хората в града никога не й позволяват да забрави, че идва от планината – един срамен, непознат и враждебен свят, населен с бедните и необразованите.
 • Отлъчване

  29 юни 2017

  Николай Терзийски

  Ражда се "в сърцето на неизбродимите Родопи", расте до "топлата величественост на Рила", а от години е "току под нежната прелъстителна Витоша". Така говори за природата Николай, който е учил журналистика и е работил (и работи) във вестници, радиа и телевизии, писал е неща, които никой не е прочел и други, заради които понякога му се обаждат и казват "благодаря ти".
 • Одеса Стар

  28 юни 2017

  Херман Кох

  Романът ни запознава с Фред Морман, един мъж в тежка криза на средната възраст. Животът му е монотонен, професионалното му развитие буксува, а жена му и подрастващият му син отдавна са престанали да хранят респект към него.
 • Убийството на една революция

  28 юни 2017

  Руслан Трад

  През призмата на лични истории книгата се превръща не просто в хроника на войната в Сирия, а в историята на страна, която се променя завинаги; в историята на братоубийствен конфликт, застрашаващ да се превърне в минисветовна война, и в историята на най-важната битка – тази за умовете и душите на хората.
 • Турско огледало

  28 юни 2017

  Виктор Хорват

  В края на живота си Иса бин Юсуф (което в превод означава Исус, син на Йосиф) разказва за своите младежки години в Южна Унгария. Събитията се развиват през ХVІ век – напрегната и разнолика епоха, белязана не само от турското нашествие, а и от Контрареформацията.
 • Вдовицата и папагалът

  22 юни 2017

  Вирджиния Улф

  Рано или късно, но винаги животът осребрява случаите, в които сме били добри човеци с хора и животни – този урок четат децата ви в приказката Вдовицата и папагалът на Вирджиния Улф с илюстрации на Чавдар Николов.
 • Бьорнстад

  22 юни 2017

  Фредерик Бакман

  "Харесваме романа и мислим, че в писането ви има потенциал, но не и комерсиален." Това е бележка, която поредно шведско издателство връща на 31-годишния Бакман заедно с ръкописа на Човек на име Уве – впоследствие първата му книга, продадена в тираж с шест нули на 38 езика. "Запазих си този ред и понякога го чета отново", казва за Ню Йорк Таймс писателят, който взима нощни смени като келнер и шофьор, за да сяда пред празния лист през деня от 20-годишен.