• Татарската пустиня

  23 февруари 2017

  Дино Будзати

  Младият офицер Джовани Дрого е изпратен да служи в отдалечен планински гарнизон с изглед към обширна северна пустиня. В началото отчаяно търси начин да избяга и да се върне към удоволствията на нормалния живот, но постепенно се оказва обсебен от магията на мястото и прекарва следващите трийсет години там, поддържан от напразната надежда, че един ден атакуващият враг ще му предложи миг на слава и удовлетворение.
 • .
 • Пилето

  22 февруари 2017

  Уилям Уортън

  Това не е история за човек, който мисли, че е птица, а за такъв, който не иска да бъде човек. Пилето е онзи възрастен, чието съзряване му е донесло болезнено отскубване от реалността. Пилето е Икар, който се стреми към невъзможното и изгаря крилете си. Всичко друго е немислимо.
 • Само за напушени

  10 февруари 2017

  Радослав Парушев

  Пилотният проект на новосъздаденото издателство за модерна българска проза Гигамоно, който засяга шиpoĸ cпeĸтъp oт пpиятни, нeнaтoвapвaщи и cъщeвpeмeннo вaжни тeми в сборник с разкази.
 • Ваещият с ножове

  2 февруари 2017

  Ървин Уелш

  Романът на Уелш отново ни среща с героя от Трейнспотинг и Порно Франк Бегби. Той сякаш е укротил звяра в себе си – живее в слънчева Калифорния със съпругата си Мелани и двете си малки дъщери, вече не е пристрастен към алкохола и дрогата и дори не се казва Бегби. Но преобразяването на стария аморален психопат е някак повърхностно.
 • Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг

  25 януари 2017

  Фредерик Бакман

  Смъртта е единственото нещо, което е сигурно в нашия живот. Загубата на роднина или приятел може да бъде непосилно тежка, особено ако той си отиде внезапно. А колко по-тежка може да бъде, ако знаем, че времето на човека изтича и обратното броене вече е започнало?
 • Друга представа за щастието

  18 януари 2017

  Марк Леви

  През първия пролетен ден на 2010 г. Агата бяга от затвора, макар да й остават само няколко години след трийсет излежани. На една бензиностанция тя нахълтва в колата на Мили и я въвлича в бягството си.
 • Книгата на чаения майстор

  18 януари 2017

  Еми Итеранта

  Питейната вода по света е оскъдна. Земята е минала през нечувана катастрофа, предизвикана може би от глобалното затопляне или войните за нефтените находища и изменила географията и световния политически ред.
 • Котаракът и дяволът

  18 януари 2017

  Джеймс Джойс

  Историите в Котаракът и Дяволът и Котките на Копенхаген, които Джойс съчинява специално за 4-годишния си внук Стивън, са истински перли в короната на детското книжно царство.
 • Неща, които не се побират в куфар

  11 януари 2017

  Енрике Криадо

  Тази книга на Енрике Криадо е като облицован с огледала конгоански бар – влизаш в нея просто така, само да надникнеш, със самочувствие на "бял" турист, когото тази действителност не касае, а и си за малко. Тогава мярваш едно твърде познато отражение и разбираш, че си на правилното място.
 • Душата ми плаче за сняг

  11 януари 2017

  Стефан Цанев

  "В тази книга съм избрал 60 поетически опита, които съм писал през последните 60 години: от 1956 (когато бях 20-годишен) до 2016", казва Стефан Цанев за новата си стихосбирка по случай своя 80-годишен юбилей.
 • Твърде малко светлина

  11 януари 2017

  Владан Матиевич

  Tри лични истории в едно вълнуващо повествование, представляващо прозрение за времето, в което живеем.
 • Мълчание

  11 януари 2017

  Шюсаку Ендо

  Вдъхновението за новия филм на Мартин Скорсезе е драматичен епистоларен разказ, който осветлява една слабо позната част от историята на Япония през 17 век.
 • Правила за смешно поведение

  10 януари 2017

  Емил Хакъл

  Забавна и иронична, чак тъжна книга, в която главният герой полита за първи път в живота си с парапланер. Понася болката от раздялата завинаги с баща си. В търсене на себе си се изгубва в делтата на Дунава.
 • Обратно броене

  8 декември 2016

  Владислав Христов

  "В тази книга Владислав Христов е осъществил баланс между лаконичността и осмислянето. Обратното броене на зрелостта е започнало. Стихотворенията са сякаш вълни, които се застъпват, разминават, образуват водовъртежи и плисват на брега, за да се отдръпнат отново. Поезия, която диша свободно и по странен начин прави читателя спокоен от тази свобода, въпреки тревожността на времето", казва Силвия Чолева за новата стихосбирка на Владислав Христов.
 • Съвестта на Дзено

  8 декември 2016

  Итало Звево

  Дзено Козини е хипохондрик, които иска да преодолее страховете си. По заръка на психоаналитика си педантично записва в дневник стари преживелици. Между страниците му непрекъснато изскачат спомени за неспазени решения, минали грехове и късни разкаяния. Съвестта гризе младия Дзено, че не е бил добър син и изневерява на жена си. Съзнанието на стария Дзено пък е изпълнено с тревога и предчувствия за бъдещето на човечеството.
 • Писма от Дядо Коледа

  8 декември 2016

  Дж. Р. Р. Толкин

  За децата на Толкин значението на Дядо Коледа и интересът към него отивали далеч отвъд очакването той да им напълни чорапчетата с подаръци на Бъдни вечер. Всяка година той им пишел писмо, в което описвал с думи и картинки къщата и приятелите си, както и събитията, весели или тревожни, на Северния полюс.
 • Задочни репортажи за задочна България

  8 декември 2016

  Георги Марков

  Една от най-знаковите творби на Георги Марков – двутомният сборник с есета Задочни репортажи за България се радва на ново издание. Задочни репортажи за задочна България е оригиналното заглавие, което той първоначално предлага за своята поредица от есета по Радио Свободна Европа през 1975. От българската редакция на радиото обаче решават да го съкратят и така текстовете зазвучават като Задочни репортажи за България.
 • Излъжеш ли ме веднъж...

  8 декември 2016

  Харлан Коубън

  Последните 7 романа на Харлан Коубън имат резервация за номер 1 в класацията за бестселъри на New York Times, подръка с преводи на 43 езика, в 60 милиона екземпляра, с поне 5 сериозни награди и място в списъка на "50-те най-велики криминални писатели на всички времена". Авторът буди любопитство дори само с тези числа в биографията си, а сега го търсим заради комбинацията от напрегнат трилър и затрогващи послания, заключена в романа му Излъжеш ли ме веднъж...
 • Живи рани

  1 декември 2016

  Виктор дел Арбол

  Едуардо e художник, преживял ужаса да изгуби жена си и дъщеря си в пътно произшествие. След катастрофата животът за него губи смисъла си и той преживява от случайни поръчки. Нает е от известна цигуларка, за да направи портрет на човека, убил сина ѝ при катастрофа. Срещата между двамата ще постави началото на множество драматични събития.
 • Чистота

  24 ноември 2016

  Джонатан Франзен

  Бегъл поглед към ранга на Джонатан Франзен е достатъчен, за да го търсим по рафтовете. Автор на пет романа (включително Поправките от 2001, наречен "първият велик американски роман на 21 век"), той е и "велик американски писател" според критиката на списание Time, финалист за Пулицър и носител на Национална награда за литература на САЩ.