• Съвестта на Дзено

  8 декември 2016

  Итало Звево

  Дзено Козини е хипохондрик, които иска да преодолее страховете си. По заръка на психоаналитика си педантично записва в дневник стари преживелици. Между страниците му непрекъснато изскачат спомени за неспазени решения, минали грехове и късни разкаяния. Съвестта гризе младия Дзено, че не е бил добър син и изневерява на жена си. Съзнанието на стария Дзено пък е изпълнено с тревога и предчувствия за бъдещето на човечеството.
 • .
 • Писма от Дядо Коледа

  8 декември 2016

  Дж. Р. Р. Толкин

  За децата на Толкин значението на Дядо Коледа и интересът към него отивали далеч отвъд очакването той да им напълни чорапчетата с подаръци на Бъдни вечер. Всяка година той им пишел писмо, в което описвал с думи и картинки къщата и приятелите си, както и събитията, весели или тревожни, на Северния полюс.
 • Задочни репортажи за задочна България

  8 декември 2016

  Георги Марков

  Една от най-знаковите творби на Георги Марков – двутомният сборник с есета Задочни репортажи за България се радва на ново издание. Задочни репортажи за задочна България е оригиналното заглавие, което той първоначално предлага за своята поредица от есета по Радио Свободна Европа през 1975. От българската редакция на радиото обаче решават да го съкратят и така текстовете зазвучават като Задочни репортажи за България.
 • Излъжеш ли ме веднъж...

  8 декември 2016

  Харлан Коубън

  Последните 7 романа на Харлан Коубън имат резервация за номер 1 в класацията за бестселъри на New York Times, подръка с преводи на 43 езика, в 60 милиона екземпляра, с поне 5 сериозни награди и място в списъка на "50-те най-велики криминални писатели на всички времена". Авторът буди любопитство дори само с тези числа в биографията си, а сега го търсим заради комбинацията от напрегнат трилър и затрогващи послания, заключена в романа му Излъжеш ли ме веднъж...
 • Живи рани

  1 декември 2016

  Виктор дел Арбол

  Едуардо e художник, преживял ужаса да изгуби жена си и дъщеря си в пътно произшествие. След катастрофата животът за него губи смисъла си и той преживява от случайни поръчки. Нает е от известна цигуларка, за да направи портрет на човека, убил сина ѝ при катастрофа. Срещата между двамата ще постави началото на множество драматични събития.
 • Чистота

  24 ноември 2016

  Джонатан Франзен

  Бегъл поглед към ранга на Джонатан Франзен е достатъчен, за да го търсим по рафтовете. Автор на пет романа (включително Поправките от 2001, наречен "първият велик американски роман на 21 век"), той е и "велик американски писател" според критиката на списание Time, финалист за Пулицър и носител на Национална награда за литература на САЩ.
 • Момчето с гълъбите

  23 ноември 2016

  Меир Шалев

  Саможертвата на поколението, извоювало независимостта на младата държава Израел, не е забравена, но е отстъпила място на сложното и многолико съвремие, в което, макар и вече без посредничеството на гълъбите, любовта е все така търсена, губена и преоткривана.
 • Креативността

  17 ноември 2016

  Луис Басат

  Общопризнатият за "най-добър рекламист на Испания и Латинска Америка за XX век" Луис Басат насочва прожекторите към дефинициите и историята на креативността, техниките на творческото мислене и спирачките на творческия процес.
 • Мама...

  17 ноември 2016

  Силви Вартан

  Книга, написана с много любов и с дълбока признателност към жената, с която Силви Вартан е имала особено силна връзка.
 • Последната територия

  15 ноември 2016

  Момчил Николов

  През 2006 пациентка на изтъкнат психиатър в Ню Йорк рисува портрет на мъж, който редовно се явява в сънищата ѝ и дава лични съвети. Портретът остава на бюрото на психиатъра и дни по-късно друг пациент го забелязва и казва, че същото лице се появява и в неговите сънища. И двамата твърдят, че никога не са срещали мъжа в реалния живот.
 • Вера

  9 ноември 2016

  Александър Снегирьов

  Една от най-силните руски съвременни творби, спечелила Руский Букер 2015 и обявена за бестселър в родината си излиза на български език.
 • Опит

  9 ноември 2016

  Александър Шурбанов

  Кратки есета, спонтанни размисли и стихотворения, подредени в четири части, които се развиват от частното към глобалното, от персоналното към общочовешкото.
 • 100 хайку

  9 ноември 2016

  Йоса Бусон

  За известния майстор на хайку и талантлив художник Йоса Бусон изкуството е обител на доброто, красотата и душевната хармония. Много специалисти по японска литература отбелязват брилянтната му поетична техника, а в учебниците често го наричат би но хайджин или "поетът на красотата", който в цялото си творчество се стреми да избяга от обикновеното и вулгарното.
 • Гениалната приятелка

  9 ноември 2016

  Елена Феранте

  Завладяващ епос за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години, който е първата част от тетралогия с ясна и изчистена сюжетна линия.
 • Децата на феникса

  3 ноември 2016

  Георги Анев

  Студен ден през 1989, чужда ръка върху прозрачната ципа на утробата, женски писък...
 • Генеалогия на модерността

  26 октомври 2016

  Мишел Фуко

  Книгата събира повечето от най-значимите кратки текстове на Мишел Фуко, които задават неочаквани въпроси, проблематизират общоприетото, разкриват изненадващи перспективи пред културолога, юриста, историка, политика, богослова, лекаря, философа, студента, артиста.
 • Да четеш Лолита в Техеран

  26 октомври 2016

  Азар Нафизи

  Aвтобиографична книга за живота наиранската писателка и професор Азар Нафизи, която разказва за смутните години от края на 70-те след Иранската революция, чак до края на 90-те, когато решава да напусне родината си и да емигрира в САЩ.
 • Нощ и ден

  26 октомври 2016

  Вирджиния Улф

  Нощ и ден е втората творба на Вирджиния Улф, когато тя все още се намира на границата между викторианския роман и романа на модернизма, но тук вече се прокрадват дълбоките й писателски прозрения.
 • Къщата на улица Манго

  26 октомври 2016

  Сандра Сиснерос

  Дебютната книга на младото издателство Лист е бестселърът на Сандра Сиснерос с фокус върху живота на Есперанса Кордеро - мексикано-американско момиче, което расте в мизерен квартал на Чикаго.
 • Мелница за мумии

  26 октомври 2016

  Петър Станчик

  В мрака на новогодишната нощ на 1866 комисарят Дурман настъпва... труп. Това е началото на серия от убийства, всяко от които ще бъде извършвано в деня, в който се чества определен светец, и в синхрон с начина, по който е загинал той.