Стоичков

Стоичков


Оригинално заглавие: Стоичков
Език: български
Жанр: документален
България, 2012, 90’
Режисьор и сценарист: Борислав Колев
С: Христо Стоичков, Йохан Кройф, Димитър Пенев, Хосе Карерас
“Ицо Стоичков – президент, президент!” – майтап, майтап, но този познат рефрен все още се дочува по родните стадиони. Така е то – България може и да е земя на страдалци, но през 90-те Господ беше българин за малко, а Модерният ляв, Камата, Ел Голеадор или Ицата, с една дума, беше неговият пророк. Сложете си ръка на сърцето и признайте – колко пъти сте настръхвали на видеото с изравнителния гол срещу Германия в онова прословуто американско лято? Е, сега можеш да настръхнеш отново от знаменитите голове на легендарната ни осмица. И то на голям екран.


Факт – режисьорът Борислав Колев играе на сигурно в своя документален филм Стоичков и включва в него значителен процент от най-фамозните попадения на най-популярния български футболист на всички времена. Не може да се отрече обаче, че и двадесетина години по-късно левачките на Камата разтуптяват всяко българско футболно сърце с бийт над средностатистическия дръм­енбейс. Вече се дочуват и първите критики (все пак филмът си е наш и това е в реда на нещата).
Паралелите с Марадона на Кустурица ли? Ами и двата филма са нестандартни документалки за нестандартни футболисти. И двата разказват с усмивка, но и на места през сълзи за трудния път към футболните върхове в годините, в които футболът се превръщаше в индустрия за милиарди. В единия Емир и дон Диего се разхождаха по знакови за Ръката божия градове и стадиони, в другия пък обикаляме от ЮАР до Щатите и от Барселона до Харманли, като гид ни е най-великият, единственият българин със Златна топка. Човекът, подарил ни почти еднолично българския футболен връх на национално ниво – четвъртото място на финалите на легендарния Мондиал в САЩ през 1994. Трябва все пак да признаем, че нашият си филм не е прекопиран, а е построен по своя, българска логика. Паралелно с футболната история тече и друга – докато разказва за живота си, Ицата гледа и споделя своето възхищение от винтидж класиката Всичко е любов и от главната роля в него, изпълнена от Иван Иванов – тази на младежа, движещ се по ръба на закона. “Аз имах двe неща в живота – или да ставам бандит, или да съм футболист. И аз избрах да съм футболист.” Колко чистосърдечно и в неговия си безкомпромисен стил! А тежестта в документалната лента идва от автентичните VIP интервюта с две дузини световно признати ярки личности – от Йохан Кройф и звездите на оригиналния дрийм тийм на Барселона до Пената и Хосе Карерас.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.