Въпреки че Джонатан Рийс Майърс е малко познат на широката публика, той е натрупал доста впечатляваща биография.

- Джонатан е лице на мъжката колекция на Versace, появявал се е и в реклами на Hugo Boss

 - влиза в клиника за лечение на алкохолици, а преди това е арестуван за пиянство на публично място и нарушаване на обществения ред на летището в Дъблин

 - Майерс е активист на движението за спиране на строежа на магистрала през историческата долина Tara-Skryne в Ирландия

 - носят се слухове, че се е сгодил за дългогодишната си приятелка Рена Хамър
От малолетен престъпник в реалния живот до ролята на Хенри ХVІІІ в новия сериал Династията на Тюдорите, който започна миналия петък по HBO. И можем да сме сигурни, че предстои да се говори за него.
Точно като в холивудски сюжет Джонатан преживява трудно детство. Баща му изоставя семейството, когато хубавецът е само на 2 години и половина. Но това стечение на обстоятелствата е нищо пред проблемите в тинейджърска възраст – няколко пъти го арестуват за шофиране в пияно състояние и без книжка. Кулминацията на несполуките е, когато на 16 го изключват от училище за побой над съученик. Рийс започва да запълва свободното си време с висене по билярдни зали, където го открива агент. Късметът го спохожда съвсем неочаквано и той дебютира с кратко участие в Man of No Importance през 1994. Следва главна роля в Изчезването на Финбар през 1996, както и превъплъщение в убиец в Майкъл Колинс. Две години по-късно му е поверена и главната роля в Златно кадифе, получила доста противоречиви оценки от критиката. Като изключим внушителните декори, съпътстващи историята, реквиема на бляскавата рок сцена от 70-те, както и присъствието на актьори от величината на Крисчън Бейл, Тони Колет и Юън Макгрегър, филмът остава далеч от шумотивицата на бокс офис класациите. Въпреки това дребни неща като приходите от продажбите не са в състояние да притеснят Джонатан и той продължава да работи като неуморна пчеличка, за да прибави във филмографията си Гувернантката с Мини Драйвър, Загуба на сексуалната невинност на Майк Фигинс и Да яздиш с дявола на Анг Лий.
Големият успех идва с хитовата комедия Ритай като Бекъм през 2003. Но фактът, че Майерс играе с Рийз Уидърспун в Панаир на суетата и в Александър на Оливър Стоун, вече прави уникалното му лице познато на всички кинаджии. Този успех е нищо в сравнение с това, което следва през 2005, когато влиза в образа на краля на рока в мини сериала на CBS Елвис и грабва първата си статуетка Златен глобус. Същата година участва заедно със Скарлет Йохансон в драмата на Уди Алън Мач пойнт, а малко след това се присъединява към екипа на екшън-трилъра Мисия невъзможна ІІІ.

ДА СЕ КАЧИШ НА ТРОНА
Сериалът Династията на Тюдорите, в който Рийс играе ролята на втория английски крал Хенри ХVІІІ, му донесе номинация за Златен глобус. Поредицата стана абсолютен хит в Америка още след излъчването на пилотния епизод на 1 април миналата година. Образът на прочутия със слабостта си към сватбите монарх, който Джонатан създава, получи одобрение и от авторитетната английска историчка Лейди Антония Фрейзър. “Единственото нещо, което ме разочарова е, че трябваше да е с червена коса”, коментира по този повод благородната дама. Е, режисьорът явно не се е сетил за това, защото се е наложило доста да работят върху акцента на 30-годишния актьор, родом от от Дъблин.
назад