Науката в действие13 май 2021 текст Таня Трендафилова снимка NASA
Този месец лекциите, уъркшопите и експериментите от различни области на познанието отново излизат на дневен ред: време е за поредното издание на Софийски фестивал на науката и както винаги темите отразяват глобални явления, но и провокират широк интерес. Ако някога сте се питали има ли надежда за по-добро бъдеще за планетата ни, къде да търсим извънземен живот или как се отразява самотата на мозъка ни, повече от 100 учени са готови да разяснят тези и още куп неизвестни на живо (в София Тех Парк на 15 и 16 май) и онлайн (за училищни групи на 17 и 18 май).


Акценти
Тази година събитието, организирано за единадесети път от Британския съвет, се фокусира върху научната гледна точка към важни и наболели проблеми като надвисналата климатична катастрофа, човешкото психично здраве и проучването на Космоса и света около нас. Въпроси като чистотата на въздуха и опазването на биологичното разнообразие засягат пряко бъдещето ни, затова си запазваме вечерта на 15 май за дигиталната среща с дългогодишния природозащитник и изследовател д-р Джейн Гудол, озаглавена Защо имам надежда за едно по-добро утре. Преди това обаче се отклоняваме за кратка разходка сред необятната Вселена във виртуалната компания на професор Димитър Съсълов – преподавател по астрономия в Харвардския университет, който изследва звездите и открива екзопланети в разнищване на два от вечните въпроси на човечеството: има ли извънземен живот и как е могъл да възникне той. На 16 май оставаме в света на загадките, само че тези с давност повече от 1000 години. Египтологът професор Сергей Игнатов ни връща в древен Египет, за да преживеем апогея на Рамзес Велики и култа към неговия божествен статут. Същия ден се вглеждаме в друг храм – този на собствената ни природа. Вдъхновен от знаменитите строфи на Дейвид Боуи: We can be Heroes, just for one day!, доктор Тома Щилиянов ще опита да ни убеди, че хората действително могат да бъдат супергерои и че нашето тяло всъщност е най-доброто оръжие за оцеляване в света.

Училищна програма
На 17 и 18 май събитието преминава в дигитален формат, като насочва вниманието си към по-младата публика. Учениците от 1 до 12 клас и техните преподаватели, заявили желание за участие, получават достъп до забавни и образователни активности, предлагащи атрактивни обяснения на теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Съпътстващи събития
Едно е да възприемаш разработки и доказателства на теория и съвсем друго – да изпробваш науката в действие. И тази година опитите и демонстрациите на място са съществена част от програмата на образователния фестивал, а посетителите са поканени да се докоснат до света на авиацията, роботиката и зелените технологии; да се включат в разговора за рециклиране на пластмаса; да участват в интерактивни занимания на открито, да разглеждат изложби или просто да се заровят в рафтове с научни издания.

Пълната програма и още информация търсете на britishcouncil.bg

Билетите за избрани събития на цена 5 лв. са на urboapp.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.