Момчето, което беше цар

Момчето, което беше цар


Оригинално заглавие: Момчето, което беше цар
Език: български, английски
Превод: с български субтитри, с английски субтитри
Жанр: документален
България/Германия, 2011, 90’
Режисьор: Андрей Паунов
Малко след тематичната изложба Царят, който беше дете в галерия Credo Bonum, дойде време за ексклузивната премиера на филма, покрай който бе направена тя.


Андрей Паунов (Георги и пеперудите) се е заел с изключително интересната история на последния български цар – Симеон Сакскобургготски. Но това не е просто документален филм за живота му, а вглеждане в цялата митология и влияние върху поп културата, свързана със символа на царя-дете.
Премиерната (и единствена) прожекция на Момчето, което беше цар ще е на 15 юни, а изборът на тази дата не е случаен. Следващият ден – 16 юни, е рожденият ден на Симеон Сакскобургготски. Този подход цели да провокира както дебат, така и символична равносметка на последните 20 години политически живот в България.
“Филмът ни засяга особено важна и деликатна за съвременната българска общественост тематика, тази за вярата в демокрацията и сантименталната и противоречива носталгия по бившия цар и бивш министър-председател на България Симеон Сакскобургготски. Биографията на Симеон се превърна в събирателен образ на много съществени трансформации през последните години”, казва Мартичка Божилова, продуцент на Момчето което беше цар. И добавя – “За единствената до сега прожекция в България – по време на тазгодишния София Филм Фест – билетите свършиха преди официалното лансиране на филма, а интересът многократно се повиши. Групата, успяла да проникне в залата, ръкопляскаше, смееше се, бурно негодуваше и заемаше шумно позиция по време на самата прожекция. Приемането на филма бе неописуемо живо и истинско”.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.