Литературен клуб Перото


Адрес: София, Пл. България № 1
Работно време: 00:00-24:00
Градът спи, ние четем. Но не у дома. От няколко дни влизаме на пръсти в НДК, за да седнем с разтворена книга в новата читалня+книжарница, която се казва Перото и работи 24/7.

Когато пристигаме с тефтера и статива, за да хванем Перото в действие, в читалнята има поне 15 човека, дошли да бъдат с книгите. Някои са сами, други по двойки пият капучино, а най-голямата компания седи на терасата с гледка към красивата сграда Иглата на Фритьоф Нансен. Вътре е тихо (с чил аут за фон), чисто и уютно като вкъщи – с тази разлика, че не всички имаме толкова хубав интериор (от Ина Дамянова). Пространството е разделено на кътове, включително детски, а книгите са строени по рафтовете по азбучен ред. Българските са мнозинство, защото Перото, създадено под шапката на Националния център на книгата, иска да ни доближи повече до нашите писатели – скоро ги очакваме и преведени на други езици, за да не остават чужди и на чужденците, дошли тук да почетат.

За да прекарате няколко часа тук с книга, никой няма да ви иска такса, нито да се подписвате на хвърчащи листа. Това място е направено с любов към четящия човек и му угажда всячески, разчитайки на доброто му възпитание да не къса и да не цапа. На входа (влиза се по стълбите откъм Фритьоф Нансен, не през централната порта на Двореца) ще ви посрещнат с "Добре дошли и приятно прекарване"; докато сте вътре персоналът е насреща за всеки най-малък въпрос; когато гърлото ви пресъхне, на бара има всичко, което може да се налее в чаша; на тръгване зависи от вас дали ще сте с празни ръце – Перото е и книжарница, от която може да купите всяко заглавие от лавиците (като, разбира се, ще ви изнесат чисто ново от склада).
 
Перото никога не спи не само заради работното си време – тук постоянно ще се случват книжни събития (които ние ще следим изкъсо). Всеки понеделник ще има Литературен гид с обсъждане на новодошлите заглавия. В петък градусът се вдига със Спиртен спирит и разнищване на любими книги на по питие. Детските събития ще бъдат в неделя. Не ни остава друго, освен най-лесното – просто да идваме и да четем.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.