Книгата


Адрес: София, ул. Г. С. Раковски 193
Работно време: пн-нд 08:00-22:00
Мобилен: 0876 464 000
От два месеца живеещите до кръстовището Левски-Раковски следят с кеф как банковият клон на ъгъла се трансформира в новото им място за кафе с приятели или потъване в любими страници. И не само – Книгата тъкмо се разтвори с музика на живо, за да подскаже, че вътре ще срещаме различните лица на културата.

Голяма табела като книжна корица обгръща фасадата на мястото, с което отдалече е ясно, че на този адрес вече живее литературен клуб. Но с по-широка програма: освен очакваните четения, премиери и разговори с писатели, сцената ще е отворена за дебати, акустични концерти, камерни представления или пък изложби. Ако имате нещо подобно наум и ви трябва терен, питайте за слот в графика на координатите долу.

Дотук звучи сякаш идването с хлапета е по-скоро "не", но чуйте това: докато ни четете, хората зад Книгата (a.k.a. продуцентска къща Артишок) мислят как да поканят на гости и най-малките. Неделен пакет от детско меню плюс приказка, прочетена завладяващо от някой актьор (докато родителите навиват палачинка на съседната маса например), е комбото, около което се въртят, но разгръщайте редовно Книгата във фейсбук за повече подробности, когато му дойде времето.

Правилно разбрахте – в Книгата има и храна. Наред с кафето, на масите кацат салати, клуб сандвичи и изпечени на място кроасани, а по-нататък може би и супи, долетели от кухнята в Сан Стефано Плаза, където същият екип отваря друго мултифункционално място – Кино Култура. Барът също не е скромен: имат разнообразно пиво и добри вина, включително на чаша, и правят най-популярните коктейли, преди в менюто да влязат и няколко с имена на големи писатели, забъркани по любимите им рецепти-с-туист.

Метални лампи с формата на книжни корици, прорязани от автографите на Т. С. Елиът или Робърт Фрост; страници от томове на различни езици и теми (от Алиса до Социални науки), отпечатани върху дебела хартия и превърнати в стенна инсталация; истински книги, вградени между тухлите – интериорът на Книгата обезателно ще направи история в инстаграм. Докато се изнизваме към тротоара изпод арка от безплътни метални коне, благодарим наум на сценографа Никола Тороманов, че понякога слага театъра на пауза, заради ей такива проекти, в които пристъпваш без билет.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.