Идея за дом

Идея за дом


19 ноември 2012 - 31 декември 2012
Съюзът на българските художници чества 80 години от основаването си със серия от изложби във Vivacom Art Hall, Академия, Индустриална 11, Райко Алексиев, СБХ Шипка 6 и галерия-книжарница София-Прес, обединени под названието Идея за дом. За почти вековното си съществуване тази институция се е превърнала наистина в дом за мнозинството от художниците в България с наситена от противоречия, гигантски проекти, радости и драми история.


Този дом започва да се строи в началото на 30-те, когато се обединяват всички съществуващи дружества на художниците в България. След 1944 формацията на дружествата е преименувана на Съюз на българските художници, ръководството му е сменено и той започва да функционира като най-важния инструмент на властта в управлението на художествения живот. През социалистическия период СБХ е не само единствената възможност за професионална изява за художниците, но и институционално удължение на идеологията, което определя критериите, поръчките, наградите, наказанията и прочие. Извън него за изкуството не съществува нищо. С началото на демократичните промени започва да се променя и статутът на творческия съюз. Изкуството в страната ни постепенно се еманципира, а съюзът на художниците започва да търси своята изява на сцената вече като частно сдружение. Но през цялото време остава малко или много верен на традиционните и консервативни принципи в изкуството. Така постепенно СБХ оформя като един от полюсите, в който публика и критика обикновено търсят онова класическо разбиране за изкуството, което предполага повече съзерцание, повече естетическа настройка и по-емоционална нотка. С течение на времето самият дом на съюза на художниците – сградата на ул. Шипка 6 – се превърна в един от най-забележителните монументи на соц и постсоц епохата по чиито мраморни облицовки все още личат отпечатъците и на големците от ЦК на БКП, на важните фигури на прехода, на културните министри, които се изредиха от тогава до сега, на най-известните ни художници и хилядите стъпки на посетитетили от най-различни възрасти и краища на света.
Мащабният юбилеен проект Идея за дом включва девет изложби и обединява всички сантименти и символи, които може да провокира един дом. Заедно с тях в безбройните картини, скултури, графики, рисунки, обекти и инсталации на художниците се появяват и далечни фрагменти от богатата история на институцията. Автор на основната концепция е Мария Василева. За куратори на отделните части са поканени български художници, изкуствоведи и арт теоретици, които могат да предложат максимално разнообразен поглед към настоящите обитатели на дома. Това са Андрей Даниел и Олимпия Николова, Божидар Бояджиев, Весела Радоева, Иво Бистрички, Йово Панчев, Петер Цанев, Станислав Памукчиев, Филип Зидаров.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.