Водна Кула Арт Фест

Водна Кула Арт Фест


24 - 30 юни 2011
Водната кула в квартал Лозенец е построена през далечната 1929 на най-високата (по онова време, разбира се) точка в града. Кулата отдавна не се използва по предназначение, но въпреки това продължава да живее своя втори живот, далеч по-симпатичен от оригиналния. Възстановената си слава старото съоръжение дължи на арт фестивала Водна кула, който се случва вече пета поредна година и се стреми не към топографски височини, а към върховете на изкуството.


Тазгодишното издание започва на 24 и продължава до 30 юни. Шестте фестивални дни обаче ще ви се сторят като месеци, защото програмата този път е изключително богата. Участниците са над 150 и пристигат от всички краища на света. Акцентите са свързани с експериментална музика, изобразително и приложно изкуство, кино, видео и звукови инсталации. Като подкрепление на Водната кула пък идват още пет места в центъра на София – старата, вече частично възстановена Централна минерална баня, арката на крепостта Сердика, шоурум Roca и Военният музей.

Водна кула арт фест започва ярко и нетрадиционно – със сватбена церемония на двама артисти, участвали на предишни издания на фестивала. Това са Арни и Ан, започнали познанството си в България и избрали нашата страна за старт на тяхната сватбена обиколка на света. Ако ви е любопитно как изглежда един особено артистичен сватбен ритуал, заповядайте на 24 юни от 20:45 във Водната кула. Видеото Гълъби на Кевин Кули и Бриджет Бач пък е на следващия ден, 25 юни, в Централна минерална баня от 20:00. Интересното тук е, че творбата е своеобразно хайку, изследващо връзката между човечеството и природата. И докато сте в Банята, не пропускайте да разгледате инсталацията на Хитоми Каммаи Космически театър, вдъхновена от будизма. Отново в Минералната баня на 27 юни от 20:00 е премиерата на видеопроекта Изящен труп – уникална колаборация на артисти от цял свят, вдъхновена от сюрреалистичната техника. Не пропускайте и презентацията на Анди Броди във Военния музей, отново на 27 юни от 11:30. Докторската си дисертация по психология, която Броди все още подготвя, ще бъде фокусирана именно върху творбите от Водна кула арт фест. Фотографската му инсталация пък може да видите подредена в Банята след 25 юни.
И тъй като любимата ни улица Шишман явно не може да стои настрана от всякакви артистични събития, тя също ще е включи с няколко литературни и философски четения и презентации. А най-симпатичното е, че всичко това ще бъде гарнирано с голяма доза експериментална музика.

Арт фест Водна кула е от 24 до 30 юни във Водната кула в Лозенец, Централната минерална баня, Арката на крепостта Сердика, шоурум Roca, Военния музей
Програмата на фестивала е тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.