Sofia Menar Film Festival 2014

Sofia Menar Film Festival 2014


15 януари 2014 - 6 февруари 2014
Шестият фестивал на киното от Близкия Изток и Северна Африка – Sofia MENAR (Middle East and North Africa Region) вече е факт. И този път мащабното културно събитие, организирано както винаги от сдружение Позор, идва със селекция с най-добрите документални, игрални и късометражни заглавия от региона плюс още куп съпътстващи събития, свързани с държавите от областта и техните обичаи.


В общи линии
Тазгодишният Sofia MENAR ще ни черпи с вкусни филмови хапки чак до 2 февруари, а подборката е такава, че не позволява да пропускате нито едно заглавие. Откриващият Наследство (режисьорски дебют на Хиам Аббас) е задължителен, каквато е и най-скъпата палестинска продукция, заснемана до момента – Спасителят. Сред игралните ни фаворити са и най-новата продукция на Аббас Киаростами (в сътрудничество с Адел Ярахи) Да срещнеш Лейла, иранският Палитра от цветове и ливанското предложение Обрат за секунди. От документалната програма най-силно впечатление прави Самсара – несравнимо духовно пътешествие, заснето за период от пет години в повече от 25 държави. Не пропускайте петте предложения, отделени в секция Ново марокански кино, тъй като именно те попадат във фокуса на настоящото издание. С особено любопитство очакваме представителите на съвременното филмово изкуство, събрани под шапката MENAR Contemporary, както и миниселекцията с филми по пътя, екзотично именувана Керван Сарай.

Странични удоволствия
Успоредно с прожекциите на MENAR, ще се случва още какво ли не. През целия период на феста в Дом на киното се зареждат официални вечери на държавите-участници, между които може да разгледате тематичната изложба Палестина: светата земя. Друга фотографска експозиция, озаглавена Меланхолия: Истанбул ви очаква в Червената къща, където бихте могли да се включите и в няколко дискусии по щекотливи теми, свързани с арабското общество и култура. Dada Cultural Bar пък е мястото за срещи с турския джаз, филмово-кулинарни приключения и дори диджей сетове с близкоизточен привкус.

Билети
Дом на киното: 6/8лв; абонамент за 5 филма: 25/35лв; абонамент за 10 филма: 40/60лв
Euro Cinema: 6/8лв
Одеон: 6/8лв
Червената къща: 4/6лв; абонамент за 10 прожекции: 30/40лв
Dada Cultural Bar: 5/7лв; някои събития - вход свободен

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.