Нощ на музеите София 2014

Нощ на музеите София 2014


17 май 2014
Нощта на галериите и музеите е културна традиция, родена преди 15 години във Франция и разпростряла се из страните от Европейския съюз едва три години след появата си. България също отбелязва подобаващо този минифестивал на изкуствата от 10 години насам при нарастващ интерес от страна на публиката и на културните институции, които се включват с все по-голям ентусиазъм в инициативата.


Тази година празничната нощ на културата настъпва на 17 май с изобилие от изложби, концерти, пърформънси и още куп събития за малки и големи под патронажа на Френския културен институт. Локациите, на които ще се случват те, отговарят на броя на музеите и галериите, заявили участие в настоящото издание – точно 49. В помощ на всички посетители, жадни да разгледат възможно най-много атракции за една вечер, е отпечатана специална карта, отбелязваща всички горещи точки.
Разбира се, най-добре би било да отделите необходимото внимание на възможно най-много прояви, случващи се на територията на София на 17 май. Съветваме ви обаче да не пропускате богатата програма на Етнографския музей (от 19:00 до 00:00), детските работилници, организирани от Министерство на външните работи (16:00–20:30), полета с балон и музикалните изненади във Военноисторическия музей (18:00–00:00), мероприятията в Националната художествена галерия (19:00–00:00), както и тези в Софийска градска художествена галерия (18:00–00:00). Задължително наминете и към Галерията за чуждестранно изкуство, където може да наблюдавате внушителна слайд шоу прожекция върху фасадата на сградата и се повозете на пътуващия ретро трамвай-музей, където освен всичко друго, предлагат освежаваща бира.
За трудноподвижните любители на изкуството са осигурени специално пригодени микробуси, обикалящи по маршрута Археологически музей – Национален военноисторически музей – Национален исторически музей на всеки кръгъл час между 17:00 и 00:00 – инициативност, заради която горещо аплодираме организаторите.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.