Водна кула арт фест 2014

Водна кула арт фест 2014


20 - 25 юни 2014
Построена е през 1929 и е висока 27 метра. Освен място със особен статут (магическа руина днес и някогашно съоръжение за генериране на водно налягане в района), Водната кула в Лозенец е вдъхновител на какви ли не истории и идеи. Една от тях е ежегодният фестивал за съвременно изкуство, кръстен на чудната постройка. Тази година той се случва между 20 и 25 юни на няколко различни локации в столицата.


Защитена територия
Фестивалът е създаден от артисти и това го прави малко по-специален, защото именно те са положили солидните му основи. Останалото е видимо в последните седем години, в които Водна кула арт фест стана нарицателно за адекватно ”улавяне” на духа на времето, огледал се в изкуството днес. Осмото издание на събитието отново следва мотото Временно защитени пространства. Опорната точка е лозенската Водна кула, където на 20 юни в 18:30 завесата официално ще бъде повдигната с концерт на The Botanix и прожекция на филм, създаден от берлински студенти. Оттам насетне Водна кула арт фест ще завземе Експо Баня София (ул. Екзарх Йосиф и бул. Мария Луиза), подземието на Сердика (ъгъла на ул. Екзарх Йосиф и бул. Княгиня Мария-Луиза 16), ателие Пластелин, Старата леярна (ул. Индустриална 1), Червената къща, галерия Ластици и ателиетата на НХА.

Артистите
Един от акцентите е работата на Бил Виола, която ще бъде изложена в подземието на Сердика. Видео-инсталацията носи името Посещението и официалното й откриване ще бъде на 21 юни от 19:00. Виола е един от знаковите за съвремието ни творци, занимаващ се с редица неща, обединени от интереса му към видео арта, музиката и технологиите. Комбинирайки тези основни съставки американецът вече 40 години създава произведения, които замайват с прецизността и простотата си, нищейки универсални човешки теми.
До 25 юни ще можем да видим още инсталацията на Димитри Димов и Лора Аззa, Хлебната и книжната стълба; Обектната инсталация на Домино Пинго; Звук и пърформанс от шведите Ларс Аслинг и Адриан Аслинг Селиус (Холистичната детективска агенция); Столове-капан на Маркос Видал; Въздушен проект на Марико Хори; Дигитален фото-колаж на Мери Адам (Пътешествие до планета София); Фотосерията на Антони ГеоргиевМистификация: зимна съботна мъгла.
Интересна ни се струва и работилницата по калиграфия (Експо Баня София, 21 юни, 18:00) и не на последно място дебатът в Червената къща (23, 24 и 25 юни, 10:00-16:00, английски език), в който ще става дума за Бъдещето на артистичните инициативи или връзката между култура, политика и икономика.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.