Sofia Art Book Fair

Sofia Art Book Fair


8 - 24 септември 2017
Септември отваря нова страница, този път буквално – първият Sofia Art Book Fair, куриран от Десислава Панчева от Hip Hip Library, шари календара на месеца с безплатни лекции, уъркшопи, изложби и срещи с международни артисти и издатели от фотокнижния жанр.


Целта? Да ни запознае с тенденциите му и да е рамо за тукашните автори. Догодина фокусът ще е друг: комикс или зин например, но сега е време първо да прегърнем книгите-албуми. Ето къде:

ГЬОТЕ ИНСТИТУТ
От 9 години в Касел се случва Fotobookfestival – водещият фест в света на фотокнигите. За наградата Kassel Dummy (прототипът ти да се издаде в голям тираж) там ежегодно се борят артисти с книги-уникати с висока художествена стойност, покрили всякакви теми и иновативни техники. В 18:30 на 8 септември тук се открива изложба с последните 49 номинирани идеи, дошли от 19 страни. Гледаме ги до 27-и.

HIP HIP LIBRARY
Фотокнигата не е новост в Япония, а предпочитан път за показване на фотография, отдавна приет за отделна арт форма. Себастиан Хау е куратор и търговец в жанра, който реди при нас изложба с 28 независими издания, книги в малък тираж и класики на култови японски артисти като Дайдо Морияма и Такума Накахира. Срещаме техния поглед, различен от европейския, между 13 и 27 септември (откриването е в 19:00).

ГАЛЕРИЯ SYNTHESIS

Фотографът и гост-куратор на феста Никола Михов кани свои колеги, а също и дизайнери, художници и графити артисти да преработят екземпляри от фотокнигата му Forget Your Past. Монументалните паметници от времето на комунизма. Какъв е резултатът от колаборацията гледаме между 19 и 30 септември в изложбата ReForget Your Past.

GENERATOR
Какво общо има Нощна стража на Рембранд с документалната фотография? Питайте Корин Норденбос – холандски артист с ред книги-албуми и преподавател, чиито студенти днес са големи във фотографията. За приноса си към подема на жанра в Холандия взима куп награди, а на 19 септември в 19:00 идва с англоезична лекция за фотокнижните традиции, корените на концептуалното документално снимане и още.

SWIMMING POOL
One% of One е немска платформа за експериментални книги, каталози и изложби, водена от графичните дизайнери Щефан Фукс и Митко Митков. Именно българинът, който владее и камерата, идва на 20 септември в 19:30 с презентация, проследяваща пътя на проекта им от независимо издателство до платформа за културен обмен и реализация на разнообразни арт проекти.

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ
Тома Сован е артист, колекционер на намерена фотография и инициатор на Beijing Silvermine – архив от половин милион негативи, събирани от съоръжения за рециклиране край Пекин от 2009 насам. Анонимните кадри са от периода 1985-2005 и показват живота в китайската столица в годините след Културната революция. Гледаме над 100 от тях плюс документален филм, фотокниги и публикации по темата и говорим с Тома след 19:00 на 21 септември.

COSMOS COWORKING CAMP
Кулминацията на феста е финалът му – на 23 и 24 септември жълтата къща става терен за изложение и базар на арт- и фотокниги, комикси, фензини, експериментални издания, печати, плочи, аудио касети и още от родни и международни артисти. Отсега си заграждаме Борис Праматаров, Мартина Вачева, Рада Люис, украинците NIICE, поляците Centrala и испанеца Карлос Споторно, а останалите опознаваме на място.

Sofia Art Book Fair е от 8 до 24 септември
Повече за него на sofiaartbookfair.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.