Ability Fest Sofia

Ability Fest Sofia


8 октомври 2017
На 8 октомври гледаме през стъклата на Ларгото от другата страна – между 11:00 и 17:00 първият Ability Fest Sofia ни събира сред руините за игри и работилници, след които сме стъпка по-близо до разбирането и прегръщането на хората с увреждания.


ИДЕЯТА
Можете ли да нарисувате нещо добро без да гледате листа? А да предадете мислите в главата си без да използвате думи? Такива (и още сто други) суперсили притежават едни хора в обществото ни – не защото са супергерои, а защото така им се налага. Разбрахте вече, че говорим за родените с различни по вид и степен затруднения. Този малшанс не пречи да напредват в живота с финес, но би им било доста по-лесно, ако всеки нов познат ги приемаше под знака "равен" и "потенциален приятел", вместо "неспособен" и "неразбираем". "Промяната на нагласи се постига чрез стимулиране на усещания и провокиране на чувства", смята комбината зад феста – група организации, работещи със или за тези хора, които нямат нужда от съжаление, а най-вече от усещането, че принадлежат. Трябва ни само малко емпатия, за да го постигнем заедно.

ИГРИТЕ
Общо девет предизвикателства приемат участници през целия полуден на феста. Разработени и водени от хора със затруднения, по забавен начин те ще тестват способностите на тялото и ума ни в нетипични ситуации, които за тях обаче са ежедневие. За целта първо минаваме през Ability доброволците за инструкции, а после се впускаме в игра по избор: можем да познаваме миризми и текстури, да сглобяваме неща или да се ориентираме по маркирано трасе със завързани очи; да четем по устните; да обясняваме думи или да предаваме цели истории само с жестове... Някои задачи искат съотборник, други са 18+, но едно е сигурно: има по нещо за всеки с отворено сърце и съзнание. Има и награди – отделно от това, че най-после ще можете да кажете "здравей" или "обичам те" без да издавате и звук.

РАБОТИЛНИЦИТЕ
Знаете ли какво е енкаустика? Точен превод от гръцки няма, но така наричат рядка живописна техника, постигната с восък. Хора с интелектуални затруднения от Габрово са спецове в нея и ще научат и нас на тънкостите в едно от 10-те ателиета на феста. В останалите, придържани от още талантливи човеци със специални нужди, ще правим първите си крачки в рисуването с точки или върху керамика, изработването на значки, бижута и картички, правенето на еко фенери и още арт занаяти. Създаденото от ръцете ни накрая се прибира вкъщи с нас, заедно с усещането, че всички хора сме способни на нещо изключително.

Ability Fest Sofia е на 8 октомври от 11:00 до 17:00 в Античен комплекс Сердика с вход свободен

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.