DA Fest 2019

DA Fest 2019


22 - 26 октомври 2019
И тази година DA Fest събира най-силното от дигиталните изкуства с над 60 артисти. Кураторите Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова са избрали работи, които играят със сетивата, пренасят ни в космически пейзажи или провокират приличния ни вкус. Между 22 и 26 октомври програмата е така богата, че ще има нещо и за вашия апетит, а нашите акценти следват.


ИЗЛОЖБИ & ПЪРФОРМАНС
Изложбите са разделени на няколко места – галерия Академия, Гьоте-институт, Сердика, Credo Bonum и Триъгълна кула на Сердика. В тях гледаме Stelarc, един 73-годишен пърформанс артист, експериментирал с роботи и тялото си до пълна крайност. Джеймс Огър и Джими Лоазо пък задават въпрос за начина, по който мислим за смъртта си – какво, ако сложен процес може да ви превърне в батерия? Георги Георгиев сближава географията, като пита различни хора по Черно и Северно море едно и също нещо. Максимилиан Праматаров смесва сетивата ни по различни начини, например прави палитра с оцветителите в евтини безалкохолни напитки. Програмата с пърформанс е все така интересна – има аудио-визуални изпълнения и концерти, като тези на The Science и Future Strings, които вечер ще ни дърпат към Mixtape 5, Чешкия център или ДНК.

ЗА ДЕЦА
Ако се чудите как да обясните всичко това на хлапето си, оставете на кураторите – те правят обиколка "за деца, родители и домашни любимци". Отделно за малките има VR театър на тема Островът на съкровищата, а Мива Матрейек от САЩ ги въвлича в 3D анимация в най-буквалния смисъл на думата – фантасмагорична игра със собствената ѝ сянка, докато светът около нея се размества и трансформира.

ВИДЕО АРТ
Между 14:00 и 19:00 във всички дни от фестивала бъдете в Чешкия център, за да хванете 30 експериментални и арт филма. Ана Йовановска от Македония смесва Мона Лиза и Хоумър Симпсън, за да пита защо съвременното изкуство може да изглежда неразбираемо. Каспар дел Джелмини прави сюрреализъм от берлинската ботаническа градина, която след алгоритми и монтаж става почти неразпознаваемо място за разходка. Диего Бернашина събира и обработва видеа, на които им е бил отказан достъп до социалните мрежи. Има и още – дигитални утопии, нарочно претоварване с информация и танц.

DA Fest е от 22 до 26 октомври, пълната програма е на 2019.da-fest.bg
Заглавна снимка: Stelarc © Steven Alyian


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.