Мелба 2019

Мелба 2019


7 - 30 ноември 2019
Миналата година загребахме първа порция от фестивала Мелба, който сега ни сервира втора поредица добър дизайн. Дефиницията на думата е широка и програмата го отразява – има всичко от строги индустриални линии, вдъхновили днешните минималистични смартфони, до изкуство с цветни точки, тикви и огледала.


Между 7 и 17 ноември в Port A е изложбата Преглед на българския дизайн - най-добрите местни примери във всичко от мода до социални кампании, подбрани от зоркото око на организаторите Студио Комплект. Ще поръсват отгоре с още информация за музика и работилници, но двете основни следват тук.

Филмови прожекции
Новото тази година е стегната кино програма от 6 независими заглавия. Всичко започва с видео портрет за създателя на машината за кафе AeroPress; и за Дитер Рамс – индустриален дизайнер, правил сешоари и часовници за Braun с такъв фасон, че днес някои ги използват като скулптури в хола си. Design Canada гледа към златната епоха на жанра в Канада, докато Bauhaus Spirit прави същото на европейско ниво с показалец към немското училище. Graphic Means разказва как компютрите са променили графичния дизайн, а Kusama:Infinity поставя огледало пред Яой Кусама – японката, която редовно покрива всичко в точки или ни затваря в инсталации с безкрайни отражения. Всички филми са на английски език без субтитри и вървят по 5лв – между 10 и 30 ноември в Генератор. 

AeroPress: 10 ноември, 15:00 (с демонстрация от Drekka как работи машината плюс дегустация на кафе)
Rams: 10 ноември, 18:00
Design Canada: 12 ноември, 19:00
Graphic Means: 22 ноември, 19:00
Bauhaus Spirit: 27 ноември, 19:00
Kusama:Infinity: 30 ноември, 19:00


Симпозиум
Зад силния дизайн стоят часове мислене, проучвания и задънени улици – ако ви е интересно да слушате за тях, Мелба подреждат цял ден с лекции. Слушаме например Джо Каслин – ирландски активист и артист, който често раздува черно-белите си рисунки в гигантски улични инсталации. Идват и руснаците Shuka, които пускат шеги в интервюто ни, а на живо ще говорят за работата си по дизайн продукции и бранд идентичност. ROTOR пък са автори на белгийския павилион на архитектурното биенале през 2010, докато Grilli Type строят шрифтове в Швейцария. С други думи, менюто ще е разнообразно – сервират го на 9 ноември от 10:00 до 19:00 в зала 6 на НДК срещу 80лв (или 100лв заедно с вход към 5 филма).


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.