One Architecture Week

One Architecture Week


10 - 19 октомври 2014
Прясно провъзгласеният за Европейска столица на културата 2019 Пловдив ще подслони още един фестивал тази есен. Седмият One Architecture Week (10–19 октомври) се настанява уютно в уличките на колоритния квартал Капана, както си му е реда – с изложби, лекции, необичайни намеси в градската среда и креативни детски работилници. Всичко, пречупено през идеята, че архитектурата може (и трябва) да се възприема като част от културата.


Тази година за подредбата на фестивалните събития се грижат Светослав Мичев, Стeфан Минков и Христо Станкушев от студио за архитектура и дизайн dontDIY, които са изградили концепцията на настоящото издание, следвайки мотото Възможното невъзможно. Обект на техния интерес е архитектурата, която лесно надскача собствените си ограничения, поставя под въпрос установените модели и търси връзки там, където не би трябвало да съществуват такива. Експериментът в изолираната лабораторна среда на идеите – това ще търси и провокира One Architecture Week.

Лицата
Лекторите, които тази година ще се представят на традиционния професионален форум в рамките на фестивала, са седем световноизвестни имена от областта на архитектурата, влагащи солидния си опит в находчиви и нестандартни проекти. На 18 октомври Роберто Гонзалез Гарсиа (Испания), Франсис Еджерли (Великобиртания), Мария Айолова (България/САЩ), Пиер Лоу (Франция), Дорийн Лиу (Китай), Нура Ал-Сайех от Бахрейн (вижте интервюто ни с нея на стр.) и Жуао Руиво от Португалия ще споделят вижданията си за настоящето и бъдещето на своята професия пред отбрана публика практици и теоретици.

Експериментите
Намесите в градската среда и по-конкретно в тази на Капана, се очертават като един от най-интересните компоненти на тазгодишния One Architecture Week. До 19 октомври обликът на квартала ще претърпи драстични промени, някои от които ще могат да се наблюдават само в рамките на събитието, а други ще останат завинаги (или поне до следващото издание). Смяната на уличната настилка, частичната реставрация на сгради, интерактивните инсталации, строителните обекти с подтекст и превръщането на запустели сгради в културни средища са само част от спирките по маршрута, който посетителите са поканени да извървяват ежедневно. Освен всичко това, те ще имат свободата да се присъединят към съпътстващите дискусии, литературни четения, прожекции и изобщо всичко останало, което предлагат фестивалните дни.

Изложбите
Експозициите по правило са съществена част от програмата на архитектурната седмица. Тази година акцентът е върху плакатните и фотографски изложби, както и върху тези, подредени с изследователска цел. Очаквано, българското участие има за свой фокус Капана и артистичният живот, който от известно време кипи там с пълна сила. Отбелязваме с особено внимание чуждестранните представители – немската изложба Световен град, показваща проекти на различни представителства на Гьоте Институт по света, както и Проектирайки Албания на Tirana Architecture Weeks, която разказва за процесите на градска трансформация в Албания от последните няколко години.

Работилниците
Кой е казал, че архитектурата е запазена територия на възрастните? Детските ателиета на One Architecture Week 2014 доказват тъкмо обратното. В тях малчуганите не само ще се запознаят с тънкостите и спецификите на проектирането, но и ще се забавляват с дейности като плетене с хартия, дизайн на градско пространство с помощта на рециклируеми елементи, създаване на фигури макети от пластмасови сламки за пиене и не на последно място – обиколка-игра на Капана. 

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.