Аполония 2015

Аполония 2015


28 август 2015 - 5 септември 2015
Другото име на Созопол е Аполония, както помнят и камъните по улиците му. Но сега думата ни е за Празниците на изкуствата, които се задават от ъгъла – между 28 август и 5 септември градът събира в шепата си най-доброто от музиката, театъра, киното, литературата и визуалните ни изкуства през годината. Правим лист с акценти, останалото – на брега.


Ден първи: откриване. Вечерта на 28 август в Амфитеатъра ще слушаме Музиката в българското кино така, както я усещат Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. След това светва и екранът – гледаме Урок или филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който получи блага дума дори от New York Times.

На следващия ден всичко е Камен Донев. С нов проект, наречен Тъжни песни, който прави премиерата си на фестивала. Знаем, че е колекция от фолклорното ни музикално злато, а на сцената очакваме актьорът-оркестър да бъде смешен, трогателен, пластичен и, както винаги, просто брилянтен.
30 август е момент за експеримент – оркестър Карандила и Рут Колева излизат заедно с неочаквани аранжименти на соул парчета, които познаваме до болка. Но дали – представяте ли си как звучи например песен на Бионсе в стил Горан Брегович? Проектът се казва Balkan Soul и това сякаш обяснява всичко, остава да стигне до ушите ни.

Театрът в програмата е букет, но за начало не бихме закъснели за премиерата на Лив Щайн от режисьора Крис Шарков – историята на известната пианистка, която дезертира от света след загубата на единствения си син, ще разказват на сцена Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Пенко Господинов, Василена Атанасова и Луиза Григорова. Иначе най-добрите постановки от миналия сезон ще бъдат на гости в читалище Отец Паисий – сред тях са Къщата на гнева на Диана Добрева, За теб от Яна Борисова, Юбилей на Мариус Куркински, Театър, любов моя на Касиел Ноа Ашер.

От киното чакаме най-вече две нови заглавия – Събирач на трупове и Животът е един безкраен танц. Първият ни изважда директно на улицата, където Теодора Духовникова, Михаил Билалов и Лидия Инджова показват какво стои зад непознатите лица, които ежедневно подминаваме. Вторият е документален и доближава камерата до живите хора, които излизат на сцената като Sentimental Swingers и Михаил Йосифов Секстет – в програмата, нормално, е записан и техен концерт.

За литературните вечери се отбивайте в Художествената галерия. Авторите, които ще донесат новите си думи са много, със сигурност ни се иска да чуем откъси от последните книги на Людмил Станев, Калин Янакиев, Деян Енев, Огнян Герджиков и Михаил Вешим.

Аполония е от 28 август до 5 септември в Созопол и на apollonia.bg
Билети от eventim.bg

· София
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.