Европейска нощ на музеите 2019

Европейска нощ на музеите 2019


17 - 18 май 2019
С богата програма Бургас отбелязва за петнадесети път Европейската нощ на музеите на 18 май, която тази година съвпада с Международния ден на музеите.


Постоянната експозиция на Авиомузей Бургас очаква посетители от 18:00 до 24:00, която включва разглеждане на самолетите Ан-12, Ан-2, Ту-154, МиГ-17 и МиГ-21 и посещение на пилотската кабина. По-големите ентусиасти ще се насладят на нощен полет над Бургас в кабината на Ан-24 с очилата за виртуална реалност.
От 20:00 до 24:00 музеят Банята на Сюлейман Великолепни в Туристически комплекс Акве Калиде ще отвори врати, като посетителите ще могат да гледат прожекциите на 3D мапинг на всеки кръгъл час в този интервал.
По време на Европейската нощ на музеите ще могат да бъдат разгледани и четирите експозиции на Бургаския музей - Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа. От 18:00 в зала Трезор на Археологическия музей ще бъдат показани две златни изложби - Тракийското златно съкровище от Вълчитрън и Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина. Програмата продължава в Историческия музей, където в 18:30 за първи път ще бъде показана голямата икона на Исус Христос, реставрирана с обществени дарения от края на миналата година. Самата реставраторка ще покаже на живо част от техниките за консервация на икони. Посетителите на Историческата експозиция ще бъдат и първите, които ще видят лична кореспонденция от 1963, диригентския фрак и палката, с която маестро Емил Чакъров печели международния конкурс за диригенти под патронажа на Херберт фон Караян през 1971, откъдето започва и забележителната му световна кариера. Пъстрият свят на българската шевица ще се разгърне пред посетителите от 19:00 в Етнографския музей. Представянето на националната изложба По шевиците ще ги познаете от РИМ - Шумен, ще бъде съпътствано с открити уроци по везане на шевици. На голямото хоро в двора на музея тази година ще канят Македонски хор Гоце Делчев - Бургас.

Европейската нощ на музеите е на 18 май
Пълната програма е на
burgasmuseums.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.