The Whisky Gallery


Адрес: София, бул. Патриарх Евтимий 81
В малки чаши със стесняващо се гърло днес опитваме за първи път най-доброто уиски в света за 2015 – тайванския 58-градусов Kavalan. Велика глътка за добре дошли в The Whisky Gallery, новото и единствено у нас място за дегустация на колекционерски бутилки. Срещу четирицифрена сума най-ценните сред тях, разбира се, могат да влязат и в личния ви бар.

Зад червените завеси на Патриарх Евтимий 81 не се влиза случайно – само предварителна резервация ви дава място сред максимум 15-те човека на събитията, които организират. Камерната обстановка е точно в стила на ценните експонати в тази галерия – уискита от и за колекционери, които не се внасят у нас и са събирани зад огледалната витрина две години. Когато собствениците на мястото я отворят, отвътре потичат истории, които другаде в България не може да чуете, нито да опитате. Тук са заключени дори бутилки, останали единствени в света и ако не всички са критично скъпи, до една са извънредно редки. Същото важи и за уискито, наречено на The Whisky Gallery, което е произведено във вече затворена дестилерия и бутилирано за тях от Hidden Spirits в лимитиран тираж от 36 бройки. Опитваме и него, за да подчертаем факта, че това питие има малко общо с обичайното ни в петък вечер.

Не с внимание, а с любов, от витрината се изваждат един по един диамантите в колекцията. 30-годишен Glenfiddich, произведен през 1976 в само 200 бутилки за единствения ресторант с 5 звезди Мишлен в света – La Grande Epicerie във Франция. И още едно специално издание на същата дестилерия от 1987, направено за 100-годишнината й. Красавец с еленска глава на гърлото, отлежавал в бъчви от каберне совиньон – изключителна бутилка на Dalmore в лимитирана серия от 1000 бройки с личен автограф от великанa в уиски индустрията Ричард Патерсън. Бутилката Caol Ila пък носи опушен скоч, затворен под този етикет през 1984 за бар Метро – един от най-старите в центъра на Милано, и нещо повече – тази тук е последната неизпита на планетата. А докато японските уискита се качват на върха през последните години, в The Whisky Gallery държат един уникален Hanyu Joker – най-ценната фигура от серията на марката Игра на карти от 53 бутилки. Цялата колода е продадена миналата година за над 500 000 евро, а тук може да усетите вкуса на Жокера срещу 320лв за 30мл. Всичко това е само микро глътка от колекцията на галерията, за още – позвънете и отидете. Особено ако искате да чуете и историята на скоча, забравен на Южния полюс от Ърнест Шакълтън през 1907 и възпроизведен по инициатива на внучката му от споменатия Ричард Патерсън до последната нотка – само тук е мястото да го опитате.

The Whisky Gallery е на Патриарх Евтимий 81 и работи само за събития и частни дегустации

За резервации: 0898 448 520, 0884 993 541
Facebook: The Whisky Gallery Bulgaria

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088