• GLOW: графитите влизат в Квадрат 500

  Името му е Николай Петров, но го знаете по-скоро като GLOW или ви светва чак щом видите фосфоресциращите му графити.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • .
 • Made in Лещен Vol.1


  Александра Георгиева, Гергана Иванова, Жана Миткова, Ива Маркова, Младен Йорданов, Гергана Балабанова

  Докато това лято едни са си почивали, други са опъвали границите на комфортната си зона с помощта на резидентската програма на галерия Little Bird Place и платформата Art and Culture Today.

  Little Bird Place  
 • Борис Колев и неговите вдъхновения в живопис

  Миналата пролет художникът пак влезе в Аросита с живопис, вдъхновена от скоростните подземни тунели на Илън Мъск. Технологичният прогрес и сега е сред музите, скрити в пластовете на картините му.

  Аросита  
 • Вера Недкова & Деница Боева

  След като е завещан на Националната галерия преди 25 години, от 2004 домът на Вера Недкова на ул. 11-ти август 2 е отворен за нас, както тя е искала преди смъртта си. На това интимно място днес опознаваме работите ѝ в нова компания – в апартамента гостуват по-съвременни автори със сходни на нейните интереси и вълнения.

  Къща-музей Вера Недкова  
 • Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов в галерия Синтезис

  За разлика от театралната му дейност (Петър Арнаудов бил самодеен актьор и важна фигура на творческата сцена в Казанлък), работата му като фотограф днес не е особено позната.

  Синтезис  
 • Димитър Солаков: Автопортрети в Структура

  Изложбата Автопортрети първо била замислена като реакция към личната му 2018 година, "когато се случват толкова много неща, като че ли световното време се забавя и се разтяга до неузнаваемост, за да ги побере".

  Структура  
 • Изложба на Джоел Майеровиц

  Роден през 1938, Майеровиц има над половин век опит с камерата, за което време успява да се докаже като забележителен уличен фотограф, да издаде над 30 книги и да подреди над 350 изложби. Някога отказът да се примири, че само черно-белите кадри са изкуство пък го нарежда и сред пионерите на цветната фотография.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Изложбата PURE /future/ като индивидуално преживяване

  Ако следите културния календар, трябва да сте чували за Християн Бакалов – българо-френският артист няколко пъти е гостувал в София с потапящо-пърформативни визуални инсталации. 

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Музейни турове в Квадрат 500

  Постоянната експозиция на Националната галерия включва най-значимите образци на българското изкуство, работи на европейски майстори, както и на автори от Азия, Африка и Латинска Америка. В поредица от 50-минутни музейни турове ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали на Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Образи и звук в изложбата на Георги Ружев

  Както кураторът Ирина Баткова насочва, тази изложба може силно да ви заприлича на модерен вариант на кунсткамерата – онези тайнствени стаи, появили се през XV-XVI век като предшественици на днешните музеи, които хората пълнели с еклектичните си колекции от странни, любопитни, а понякога и плашещи предмети.

  +359  
 • Палечко. Илюстрации от Иван Димов към поемата на Валери Петров

  През 1978 Иван Димов участва в обща изложба и може би точно там Валери Петров за пръв път вижда рисунките, които после ще поиска като илюстрации към поемата си Палечко.

  Галерия-книжарница София Прес