Добри Добрев

Добри Добрев
Жанр: живопис
Над 100 картини и рисунки, дошли най-вече от наследниците на художника и от галерия Димитър Добрович в Сливен, влизат в Двореца, за да отбележат 120 години от рождението на Добри Добрев.


Изложбата цели да покаже най-значимото от работата му, за да помогне да разберем къде се е намирал Добри Добрев в контекста на процесите в българското и европейското изкуство през 20 век. От наследството му сега прозира интересът му към местния колорит и типаж, образите от Сливен и сливенския край, видените в Чехословакия миньори и леярници. Високо оценен навремето и като портретист, сега за първи път Добри Добрев е показан с представителни образци на жанра. Голям цикъл рисунки, изпълнени в различни стилови похвати, но и с неизменна остра наблюдателност и умение да хване душата на модела и мотива убеждават, че пред нас е истински майстор на рисунката. Пейзажите, които в късните години заемат все по-голяма част от портфолиото му, издават и любовта му към българската природа. Така видяно от дистанцията на времето, изкуството на Добри Добрев респектира с цялостност, последователност в търсенето на свой път и високо живописно качество.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098