• In Transit – Портрети от Нюйоркското метро

  In Transit – Портрети от Нюйоркското метро е серия, заснета от базирания в Щатите фотограф Дилян Вълчев в периода от 2014 до началото на пандемията. В нея авторът изследва отчуждението, което все по-трайно се настанява в ежедневието на жителите на големите градове и мегаполиси, като насочва фотоапарата си към откъслеците лично време, които всеки пътник носи.

  Синтезис  
 • .
 • Status DEAD

  Проектът на Георги Ямалиев разглежда връзката между виртуалното и физическото измерение на смъртта. Каква следа оставяме след себе си в дигиталното пространство? Социалните мрежи се оказват паралелна реалност, в което живее нашето второ, компютърно аз, а когато физическото ни тяло си отиде, в мрежата остават да витаят сенките на нашето съществуване.  Гьоте-институт  
 • Бог Кришна

  13 миниатюри и 6 скулптури от колекцията на Националната галерия представят образа на бога на закрилата, състраданието, нежността и любовта Кришна. Той заема централно място в хиндуистката философия, теология и митология, а в литературата, миниатюрата и скулптурата е представян в разнообразни сюжети и роли.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Време за разпад

  Изложбата на Павлин Радевски в галерия +359 представя серия от солни копия на прототип, преминали през различни степени на трасформация. Без наличен първоизточник, репродукциите изобразяват безвъзвратността на загубата в процеса на преработване.

  +359  
 • Град на сенките

  Сборната експозиция в Националната галерия Двореца представя кадри от едноименната легендарна серия на Алексей Титаренко, както и негови фотографии, заснети във Венеция, Хавана и Ню Йорк.

  Национална галерия в Двореца  
 • Заповеди на изкуствения интелект

  Първата изложба в новото пространство за изкуство на открито Контейнер, организирана съвместно от галерия Галерия и VOX POPULI, представя новата трилогия на художничката Албена Баева. В проекта си тя комбинира видео инсталация и скулптура в добавена реалност, а темите обхващат потенциала на алгоритмичните системи и опасностите, които крият за човечеството.

  Контейнер VOX POPULI  
 • Летни акценти: живопис от XX век

  Ежегодната изложба на галерия Нюанс отново представя прецизно селектирани произведения на стари майстори и съвременни творци. В колекцията присъстват сериозни имена от българската живописна сцена, като в рамките на почти три месеца експозицията е постоянно обновявана и допълвана. Както подсказва заглавието, акцентът на изложбата попада върху летни сюжети, платна на морска тематика и пищни на цветове композиции.

  Нюанс  
 • Моите пътища

  Най-новият участник в програма Поколения, представяща творби, архиви и спомени на утвърдените ученици на Дечко Узунов в едноименния филиал на СГХГ, е живописецът Дора Кънчева.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Последният първи

  Близо 60 творби на живописта, скулптурата, графиката и декоративните изкуства, документи и оригинални ръкописи (повечето от които никога не са показвани пред публика) визуализират взаимоотношенията между творческата интелигенция на България и личността на най-дълго задържалия се комунистически лидер в държавите от Източна Европа – Тодор Живков.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • През изминалата година

  Лятната изложба в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство е в набиращия все по-голяма популярност формат акрошаж (accrochage) – колективно представяне на произведения на различни автори, обвързани единствено от субективния интерес на организаторите на експозицията.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Продължение на разказа...

  Софийската градска художествена галерия чества 120 години от рождението на скулптора Любомир Далчев с цели две експозиции, които дават възможност за среща с различни аспекти от многообразното му творчество и ще текат паралелно в залите на СГХГ и в галерия Васка Емануилова чак до септември.

  Васка Емануилова  
  Софийска градска художествена галерия  
 • Раждането на Луната

  Новата временна изложба в Национален музей Земята и хората разказва за раждането на най-големия ни естествен спътник в контекста на геоложката еволюция на Земята и Слънчевата система, скалите и минералите, образуващи нашата планета, и голяма част от обектите около нас.

  Национален музей Земята и хората  
 • Творци за климата

  Илюстратори от 19 държави ни призовават към по-екосъобразен начин на живот в рамките на изложбата в градина Кристал. Илюстрациите адаптират за България глобалната инициатива Artists for Climate за визуално изкуство, посветено на климатичните промени.

  Градинка пред Кристал  
 • ⊡.gif

  През 1996 авторът на съвременно изкуство Игор Щромайер създава първото си нет арт произведение – 0.html. Работата представлява сложна интерактивна история, подобна на игра, където фигури като Макиавели, Ницше, Хобс, Тито, Крафтверк и Нийл Армстронг имат камео роли. От тази легендарна работа оцелява един визуален елемент – въртящият се куб.

  Галерия Галерия