• Артисти на Галерия 88

  От 1 декември се завъртаме покрай новооткритата галерия 88, за да видим селекция от избрани произведения на 21 автори, творящи в областта на графиката, живописта и скулптурата.

  Галерия 88  
 • .
 • Ахимса: ненасилието

  Сборната изложба в СБХ Райко Алексиев надгражда и доразвива тематиката на експозицията от 2019 година Махатма Ганди: Сила на истината, посветена на 150-годишнината от рождението на великата личност и световен лидер. Инициативата на скулптора Емил Попов, художника Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова се фокусира върху ахимса - основополагащ принцип във философията и делата на Ганди, който се отнася до ненасилието като основна човешка ценност.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Безвремие

  Живописецът Владко Балев представя своя самостоятелна изложба в галерия Сердика. В рамките на месец разглеждаме картини, продукти на творчеството му през последните две години.

  Сердика  
 • Бруто – нето

  За 60 години творчески път художникът Румен Гашаров създава значително количество живописни платна, колажи и илюстрации. Изложбата, подредена в СГХГ, проследява промените в стила му през годините – от ранните творби, в които реалността е поставена под съмнение, до добре познатите негови знакови мащабни платна.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Детето в изкуството на социализма

  От 8 декември в Музей на изкуството от периода на социализма откриваме изложба с около 90 произведения в областта на живописта, графиката и скулптурата, събрани от детската тема в изкуството.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Дечко Узунов. Васил Абаджиев. Автопортрети

  Като част от серията изложби Срещи отвъд времето виждаме произведения на съвременни български автори, вдъхновени от творбите на Дечко Узунов.  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Димитър Петров: живопис

  Изложбата на Димитър Петров в Галерия Ракурси представя отбрана селекция от най-новите творби на художника. Колоритните му платна черпят вдъхновение от природата и пейзажа, балансирайки между абстрактното и фигуралното.

  Ракурси  
 • Жени | Живот | Свобода

  Изложбата на Теодора Дончева - Теч е посветена на живота на жените в Иран. В експресивните си платна художничката призовава към съпричастност с иранските жени, които се борят за свободата си на себеизразяване, свободата на съществуване без насилие и жестоки ограничения. Експозицията е част от съпътстващите събития към фестивала Sofia MENAR.

  G-8 Cinema  
 • Жорж Папазов - Осветителят

  Целогодишно разглеждаме няколко от платната на Жорж Папазов в Национална галерия Квадрат 500, а до март можем да се насладим на над 100 произведения, живопис и рисунка, предоставени от Националната галерия в София, Художествената галерия Жорж Папазов, Асоциациата на приятелите на музея Пти Пале, Националния музей за модерно изкуство в Загреб и от Universal Investment Advisory SA. Повечето от творбите виждаме за първи път в България.

  Национална галерия в Двореца  
 • Здравей, лято!

  Всяка зима в продължение на 5 години Емил Рашковски документира следите от бивак културата в горите около 3 язовира в Западните Родопи. Втората му самостоятелна изложба носи името Здравей, лято! и ни очаква в галерия Синтезис.

  Синтезис  
 • Зимни акценти: живопис от XX век

  Ежегодната серия от експозиции в галерия Нюанс представя селектирани творби на някои от най-значимите имена в изобразителното изкуство от изминалия век до днес. Разглеждаме произведения на добре познати артисти, както и на такива, широко признати в чужбина, като специално впечатление правят платната на Златю Бояджиев, Константин Щъркелов и Владимир Димитров - Майстора.

  Нюанс  
 • Извън пространството - извън времето

  Изложбата на Слав Недев изкарва наяве една лична част от артистичността на художника - света на сънищата и несъзнаваното.

  Аросита  
 • Между

  Шестата изложба от проекта Автобиография на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство представя художника Кирил Чолаков.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Пикасо през погледа на Вилер и Куин

  През целия си съзнателен живот един от най-влиятелните художници на XX век – Пабло Пикасо, не спира да рисува, като постоянно се развива и преминава през различни художествени стилове. Този динамичен творчески и житейски път е изпълнен със срещи и раздели, приятелства, любов и смърт. Поради това Пикасо е и най-често сниманият художник.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Пластични метаморфози

  Скулптурната експозиция на съвременния автор Георги Тодоров представя неговите търсения в посока пластична интерпретация и метаморфоза на един и същи обект чрез различни подходи към формата и визуалната естетика.

  +359  
 • Понякога тишината

  Първата за 2023 година изложба в Гьоте-институт поставя съвременната живопис в противовес на масовата визуална култура. Тишината тук се явява като отказ от заявяване на социална и политическа позиция, отказ от манифести, революции и теории. В настоящата експозиция творбите говорят сами за себе си, шепнат, мълчат.

  Гьоте-институт  
 • Предели на възможното

  Марина Генова, Силвия Коева, Павлин Радевски и Стефани Ханджийска тестват пределите на изкуството чрез новия си проект в КО-ОП, прекрачвайки физическото пространство и навлизайки във виртуалното измерение.

  КО-ОП  
 • Ретроспективна изложба на Лиляна Русева

  Отбелязваме 90-годишнината от рождението на Лиляна Русева с ретроспективна изложба в Квадрат 500. Творчеството на художничката е основополагащо за развитието на изобразителното изкуство в България през втората половина на ХХ век, а произведенията ѝ изпъкват със специфичния си облик и характер.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Свързани корпуси

  В новата изложба на скулпторката Леда Старчева личи сблъсъкът на човека като живо същество, запокитено сред неживата материя на града като бетонен механизъм.

  Къща-музей Вера Недкова  
 • Сме и не сме

  „В едни и същи реки слизаме и не слизаме, сме и не сме.“

  Върху тази фраза на Хераклит размишляват Калина Мавродиева, Камен Старчев и Юлий Таков в съвместната си изложба в Little Bird Place.

  Little Bird Place  
 • Топография на приятелството

  Кирил Петров и Васка Емануилова са сред емблематичните представители на модерното българско изкуство, а освен че съставя карта на приятелското и творческото общуване между големия живописец и скулпторката, настоящата експозиция отбелязва и 125-годишнината от рождението на Кирил Петров.

  Васка Емануилова  
 • Формат 30/30

  До края на януари разглеждаме 21-ото издание на изложбата Формат 30/30, която събира творби на автори от цяла България, обединени в тематична и визуална цялост.

  Астри