• A Ready-to-Print Exhibition

  Този споделен проект, породен от разрушителната война в Украйна, събира творби на седемнайсет представители на съвременното украинско изкуство, които през своята чувствителност отразяват живота, гледната си точка и своя личен опит да обяснят ставащото в родината им.

  Нов български университет  
 • .
 • Арт Книга

  Първото събитие от тазгодишното издание на София хартиен арт фест е изложбата Арт книга. Това е рядък формат в хартиеното изкуство, свързан с колекционерски издания, който често надхвърля представата за книга и навлиза в територията на обекти, фокусирани върху нейните елементи: присъствие на типография, калиграфия или използване на материал от стари издания.

  Регионален исторически музей - София  
 • Архивна изложба

  Историята на Балканската война и подвига на поколения българи, дали живота си за националните идеали, си припомняме от архивни и музейни фондове, документи, дневници, писма, снимки, картини, стихове, книги и извадки от периодичния печат в юбилейната изложба на СГХГ до 29 май.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Докато стоиш до мен

  Във вихъра на настоящето ценности, идеологии и хоризонти се борят за нашето внимание и подкрепа. Защитаваме със зъби и нокти позициите си, а убежденията ни се превръщат в част от собствената ни идентичност.

  Топлоцентралата  
 • Живописта като непрекъснат сценарий

  Живописта като непрекъснат сценарий събира едни от най-значимите произведения на Богдан Александров и подчертава неговото място в контекста на съвременното българско изкуство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Изкушения

  Иван Стратиев ни подканва да се поддадем на изкушенията с новата си изложба в галерия Нюанс. Художникът подкрепя позицията, че съжалението е спътник по-скоро на неизвършеното, отколкото на грешките и паденията, с колоритни живописни платна, които със сюрреалистичен плам претворяват собствените изкушения на автора.

  Нюанс  
 • Колко суха е "сухата игла"?

  Юбилейната изложба на Христо Стайков в зала Райко Алексиев на СБХ отбелязва неговата 80-годишнина и не само. През активните си творчески десетилетия авторът търси и усъвършенства собствения си почерк, посвещавайки се на една от най-сложните графични техники – т.нар. суха игла.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Неотложни теми

  Специална селекция на съвременни филмови и видео творби от Украйна, подбрани от базирания в Киев художник Микола Ридни, се разполага в експозиционните пространства на Квадрат 500 до края на юни.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Образът на Майстора

  Серия от автопортрети, документални снимкови и филмови материали и портрети от Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров и др. ни запознават с енигматичната личност на Владимир Димитров - Майстора.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Отворени прозорци: Бригит Хьолмер

  Проектът Отворени прозорци превръща витрините на галерия Структура в сцена за диалог между минувача и изкуството, между вътрешния свят на изложбеното пространство и градската среда.  Структура  
 • Пандемониум

  Към 2021 сто милиона от световното население живее без постоянен покрив над главата си. Експозицията на Николай Миланов, който съвместява професиите фотограф и социален работник, съдържа 18 голямоформатни портрета на бездомни хора, които авторът среща на улицата по време на работата си у нас и в чужбина.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Пейзажи

  Може да се каже, че пейзажът е външно отражение на собственото ни вътрешно състояние. Индивидуалният поглед към света се отличава ясно в контрастните по стил платна на Вера Недкова и Калия Калъчева.

  Къща-музей Вера Недкова  
 • Поведението на материята

  Настоящата изложба наподобява пъзел от различни видове материали, тъй като художникът Вито Валентинов съгражда специфичните си пластики от всякакви намерени предмети. С някои от тях авторът се среща на улицата, други събира от пазари и железарии, на трети се натъква сред играчките на детето си.

  КО-ОП  
 • Раждането на Луната

  Новата временна изложба в Национален музей Земята и хората разказва за раждането на най-големия ни естествен спътник в контекста на геоложката еволюция на Земята и Слънчевата система, скалите и минералите, образуващи нашата планета, и голяма част от обектите около нас.

  Национален музей Земята и хората  
 • Сънуващи камъни

  В пространство за изкуство MOVE.BG ни очаква една интригуваща изложба, която води началото си от бреговете на Кара дере и Иракли. Експозицията е колаборация между художничката Огняна Серафимова и фотографа Жоро Аранжоро.

  MOVE.BG