• 20 години специалност Мода

  През 1999 се осъществява първият прием на студенти за обучение в новооткритата специалност Мода в най-старото училище за изкуства в България, което е със 120-годишна история – Национална художествена академия.

  Академия  
 • .
 • GLOW: графитите влизат в Квадрат 500

  Името му е Николай Петров, но го знаете по-скоро като GLOW или ви светва чак щом видите фосфоресциращите му графити.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Градина на духовността


  С: Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и Иван Милев © Иван Милев – Светогорска ...

  Света гора, нейните манастири и богато културно наследство, запечатани в картините на български художници от първата половина на 20 век преоткриваме в залите на Софийска градска галерия до февруари.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Д-р Гатев

  Изложбата Това съм е своеобразно продължение на представения преди няколко месеца проект на д-р Гатев с куратор Йово Панчев Това е и е подготвена специално за Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Добромир Иван и Андрей Врабчев

  В изложбата Всеобща постановка, артистите Добромир Иван и Андрей Врабчев следват линията на творчеството си да правят публиката участник, а не пасивен наблюдател на изкуството им.

  DOZA  
 • Евгени Батоев

  Евгени Батоев е живописец, чийто стил може да бъде описан като фантастичен абстракционизъм. Маслени картини разкриват джунгли, градове, машини и организми в третата му самостоятелна изложба, наречена Каквото посееш - Това ще пожънеш.

  КО-ОП  
 • Екатерина Гецова

  Екатерина Гецова е сред най-активните и последователни автори, отдадени на изкуството на стъклото, който оказва значително влияние върху начина на възприемане на този материал като художествена форма.

  Аросита  
 • Иван Газдов

  Известен е най-вече като създател на авторския жанр Графикатура (от графика и тур – пътешествие из графичното), но Иван Газдов има още много лица – професор, майстор на плаката, сценограф, автор на книги.

  San Stefano Gallery  
 • Изкуство и политика – конфронтации и съжителства


  С: Антони Райжеков, Хана Хьох, Йозеф Бойс, Гюнтер Юкер и Герхард Рихтер

  Когато избухва Първата световна война, германският художник Ото Дикс доброволно влиза в армията. Следващите години оставят белези по тялото, но и по психиката му.

  Структура  
 • Институт за съвременно изкуство: 25 години и 5 теми по-късно


  Иван Мудов, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Недко Солаков, Правдолюб Иванов и ...

  1992 е, когато Лъчезар Бояджиев курира първото ни от дълги години групово национално участие в Истанбулското биенале.

  Национална галерия в Двореца  
 • Калия Калъчева

  Смени пейзажа! е изложба с най-новите живописни експерименти на Калия Калъчева. Изложба-апел, коментар, критика и приятелско намигване, експеримент и провокация към сетивата ни за истинско и изкуствено, стереотипно и актуално, комфорт и импровизация.

  Little Bird Place  
 • Карина Попова

  Самостоятелната изложба на Карина Попова, наречена DREAMS, включва инсталация от порцеланови обекти и серия рисунки с туш. В инсталацията се виждат едни фантастични мигове, уловени чрез фотографията, която предава най-точно идеята за магическото и двойнственото, огледалните образи и тяхната роля в ежедневието и въображението на авторката.

  a cube  
 • Кеазим Исинов

  Неслучайно Кеазим Исинов носи прозвището на „възторжен пантеист“ като един от най-емблематичните художници, представител на декоративно-фолклорната тенденция в българското изкуство.

  Контраст  
 • Музейни турове в Квадрат 500

  Постоянната експозиция на Националната галерия включва най-значимите образци на българското изкуство, работи на европейски майстори, както и на автори от Азия, Африка и Латинска Америка. В поредица от 50-минутни музейни турове ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали на Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Невидимото: Визуализации отвъд паметта, въображението и симулираната реалност


  С: Николай Райнов, Жорж Папазов и Лика Янко, Съпромат и 7+1, Вито Валентинов, Надежда Ляхова и кураторите Петер Цанев и Станислав Памукчиев

  Най-ранната работа в изложбата е от 1920. Други пък са създадени броени часове преди откриването.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Петко Чурчулиев

  Изложбата-живопис е ретроспективна - по повод 25 години от смъртта на художника. Изложените картини са от фонда на ХГ П.Чурчулиев - Димитровград и частна колекция.

  Средец  
 • Полско ехо от международното триенале на графиката в София 2019


  © Гжегож Раджевич

  От 1995 насам Триеналето, организирано от СБХ, отразява развитието на графиката и е предпочитана платформа за среща между млади и утвърдени автори от България и света.

  Полски институт  
 • Реалният музей


  С: Боряна Пандова, Георги Георгиев-Jorrras, Даяна Николова, Леда Старчева, Полина Кьосева и Стела Василева

  До неотдавна дигитализирането на изложби и виртуалните турове бяха единствено съпътстващи дейности на галериите и музеите, но бързо менящите се условия на живот поставят мястото на тези институции под пъпрос.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Сребърна мина: Тома Сован

  Боклукът за едни е съкровище за други – този израз важи с особена сила за френския артист и колекционер Тома Сован.

  Синтезис  
 • Творби от колекцията на Международно биенале на стъклото

  Първото му издание беше през 2017 и смятате правилно, ако се чудите защо има такова и през 2020. Изложбата сега всъщност е междинно събитие в подкрепа на идеята на Биеналето – да се популяризира художественото стъкло у нас и повече артисти да го избират за своя специалност.

  UniArt Gallery  
 • Техниката около нас по времето на народната власт

  Изложбата е естествено продължение на експозицията Техниката у дома през първата половина на 20 век.

  Национален политехнически музей  
 • Тристишия


  С: Васил Василев – Васо, Николай Найденов и Светлозар Стоянов – Свесто

  Абстрактното изкуство е територия, свободна за интерпретации на процесите във вселената, рефлектиращи в артистичната душевност винаги по различен начин.

  Абсент  
 • Юлиана Кръстева

  Изложбата включва живописни творби и носи поетичното заглавие Нежна е нощта.

  Пагане