• Lost & Found

  Навреме за 14 февруари, Нева Балникова събира бижутери с различни стилове и характери -  повече за изложбата разказваме тук.

  КО-ОП  
 • .
 • Арт старт 2020


  Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас ...

  От 2017 насам тази изложба подсказва кой захапва по-любопитните теми, кой интригува с подхода си и въобще от кои млади български художници да чакаме по-големи неща в изкуството през съответната година.

  Credo Bonum  
  Гьоте-институт  
 • Вера Недкова & Деница Боева

  След като е завещан на Националната галерия преди 25 години, от 2004 домът на Вера Недкова на ул. 11-ти август 2 е отворен за нас, както тя е искала преди смъртта си. На това интимно място днес опознаваме работите ѝ в нова компания – в апартамента гостуват по-съвременни автори със сходни на нейните интереси и вълнения.

  Къща-музей Вера Недкова  
 • Вихрони Попнеделев

  "Какво стана с Вихрони след посещенията му в Китай?", пита кураторът Аксиния Джурова в текста към новата му изложба, а после опитва да очертае разликите в стила му, които забелязва днес. Роден в Пловдив през 1953, той записва Живопис в НХА, а с времето става и професор в областта, но не и преди да се прочуе през 80-те с резките си цветни съчетания и пародирането на тогавашните постулати.

  Контраст  
 • Зара Александрова & Зоран Георгиев

  Тя е от България, той – от Македония, а общото помежду им са купчината добри награди и изложби, понякога солови, но нерядко и в тандем. 

  Галерия Галерия  
 • Ивайло Попов

  Преди трийсетина години вади отломки от Струма, към които добавя пръст и стърготини и това са едни от първите му колажи. И днес продължава да ползва намерени предмети в работата си – в изложбата си Трансформации събира вещи от бита заедно с по-първичните състояния на материята, сведена до земя, пясък или сажди.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Иван Русев

  Вероятно неведнъж сте минавали край групата порязани бели каменни колони в парка Заимов, вдясно от театър София. На Иван Русев са, а в атриума на Квадрат 500 сега скулпторът показва какво друго е изсичал от този любим свой материал – от фенери до кутии.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • История в портрети - 40 жени, променили България


  Адриана Герасимова, Албена Лимони, Александра Димитрова, Анжела Минкова, Анна Бояджиева, Антония Ангелова, Ася Колeва-Стоянова, Бистра ...

  Изложбата показва работи, голяма част от които създадени за наскоро излязлата книга Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета на издателство Сиела - колекция кратки текстове за важни жени, визуализирани в красиви портрети в разнообразни техники и стилове.

  Ракурси  
 • Любен Домозетски

  Запознавали сме ви с куратора и художник в нашата рубрика за артисти, а ето я и първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски. Какво по-подходящо място за неговите научни илюстрации на растения и животни от Little Bird Place, галерията, посветена на връзката ни с природата? Гледаме неговите рисунки, които водят и към още нишки освен научните, както сочи и заглавието Заекът на Дюрер падна.

  Little Bird Place  
 • Маргарита Милиджийска

  Ражда се в началото на 20 век в търновско село, а на живопис я учи проф. Никола Маринов в Художествената академия, където по-късно и тя става преподавател – само че по руски. Затова студентите ѝ дори не разбират, че отсреща стои човек, по-ловък с четката от тях самите.

  Лоранъ  
 • Мартин Пар

  Мартин Пар е британски фотограф с чувство за хумор, което силно личи в серията му за туризма, пък и на живо – той е тук за откриването на изложбата си в галерия Synthesis на 8 февруари от 19:00, към която нататък ще има и съпътстваща програма (вижте на photosynthesis.bg).

  Synthesis  
 • Мартина Вачева

  Циркулира между България и Франция, но всички я знаем като част от микрообществото на млади съвременни художници, които израстват от силната арт среда в Пловдив.

  ИСИ  
 • Мачей Шимански

  Дипломат и посланик у нас, Мачей Шимански е и голям любител на природата. Основен обект на интереса му са птиците, които наблюдава повече от 30 години.

  Полски институт  
 • Музейни турове в Квадрат 500

  Постоянната експозиция на Националната галерия включва най-значимите образци на българското изкуство, работи на европейски майстори, както и на автори от Азия, Африка и Латинска Америка. В поредица от 50-минутни музейни турове ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали на Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Нова българска живопис 3


  Хубен Черкелов · Иван Кюранов · Генади Гатев · Димитър Яранов · Свилен Стефанов · Красимир Добрев · Росен Тошев · ...

  1996 е, когато по идея на художника Хубен Черкелов в галерия XXL се открива изложба Нова българска живопис. Тогава се показват работи на хора като самият него, Свилен Стефанов, Расим и други. Те отново ще се съберат за втората част на изложбата през 1999, като този път ще включат още художници. Сега идва Нова българска живопис 3, която показва картини върху платно, рисувани от част от арт групата, станала известна като XXL.

  Oborishte 5 Gallery and Hall  
 • Филип Колбер

  Дали на откриването ще сервират хапки омар, не знаем (но едва ли). Защо първата му изложба тук се казва Lobster Land обаче се досещаме: червеното ракообразно е алтер его на Филип Колбер, който намира начин да го пъхне в много от своите работи.

  Структура  
 • Цветан Кръстев

  През 1997 той започва своя проект Вятър, в който събира семена от глухарчета и ги разпръсва в различни точки на земята, докато пътува. И нататък концептуалният художник работи с жестове, пърформанси, природа и с понякога невидими неща, като особено важно му е морето (до което и е роден). Във Варна започва с лендарт, а сега гледаме негови видеа, обекти, текст и инсталации, които е създавал от 1980 до днес – това са личните му Игри с очевидността и субективните ограничения.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство