• Lost & Found

  Навреме за 14 февруари, Нева Балникова събира бижутери с различни стилове и характери -  повече за изложбата разказваме тук.

  КО-ОП  
 • .
 • World of Co

  Сигурно сте чували за тази резиденция за чуждестранни артисти, която им дава терен в София, води ги из интересни места, а им организира и изложба, за да видим и ние какво са вършили наоколо.

  Espace PORT A  
 • Активизъм за справедлив енергиен преход отвъд въглищата

  Педиатър от Германия, адвокат от Испания, учителка по литература, общински съветник от Полша и художник от Румъния – ето ги петимата активисти от различни държави, обединени от обща мисия, чиито истории се пренасят в Cush.Be с помощта на 3D принтер. С други думи в бара гледаме стилизираните фигури на същата тази петорка жители на въглищни региони, които се борят за чиста околна среда и справедлив енергиен преход.

  Cush.Bar  
 • Арт старт 2020


  Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас ...

  От 2017 насам тази изложба подсказва кой захапва по-любопитните теми, кой интригува с подхода си и въобще от кои млади български художници да чакаме по-големи неща в изкуството през съответната година.

  Credo Bonum  
  Гьоте-институт  
 • Българска археология 2019

  От глава на овен от созополския о. Св. Кирик до антропоморфна статуетка от бронзовата епоха – 17 музея подават ръка на Археологическия, за да ни покаже най-интересните находки от изминалия сезон.

  Археологически музей  
 • Вера Недкова & Деница Боева

  След като е завещан на Националната галерия преди 25 години, от 2004 домът на Вера Недкова на ул. 11-ти август 2 е отворен за нас, както тя е искала преди смъртта си. На това интимно място днес опознаваме работите ѝ в нова компания – в апартамента гостуват по-съвременни автори със сходни на нейните интереси и вълнения.

  Къща-музей Вера Недкова  
 • Вихрони Попнеделев

  "Какво стана с Вихрони след посещенията му в Китай?", пита кураторът Аксиния Джурова в текста към новата му изложба, а после опитва да очертае разликите в стила му, които забелязва днес. Роден в Пловдив през 1953, той записва Живопис в НХА, а с времето става и професор в областта, но не и преди да се прочуе през 80-те с резките си цветни съчетания и пародирането на тогавашните постулати.

  Контраст  
 • Дечко Узунов

  Не е бил от хората, които си стоят кротко у дома – знаем например, че е специализирал в Мюнхен, но е обикалял и до по-далечни места, за едно от които разбираме повече от новата изложбата в галерията на негово име.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Елизар Милев & Красен Троански

  Свързва ги например това, че и двамата са учили порцелан и стъкло в НХА. Такива работи показват и в изложбата, а ние търсим разликите в естетиката и интересите им.

  Галерия-книжарница София Прес  
 • Зара Александрова & Зоран Георгиев

  Тя е от България, той – от Македония, а общото помежду им са купчината добри награди и изложби, понякога солови, но нерядко и в тандем. 

  Галерия Галерия  
 • Иван Русев

  Вероятно неведнъж сте минавали край групата порязани бели каменни колони в парка Заимов, вдясно от театър София. На Иван Русев са, а в атриума на Квадрат 500 сега скулпторът показва какво друго е изсичал от този любим свой материал – от фенери до кутии.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?


  Божидар Бояджиев, Лъчезар Бояджиев, Мария Зафиркова, Надежда Олег Ляхова, Любомир Минковски, Иван Мудов, Милко Павлов, Любен Петров, ...

  Надписът "без дата" върху една работа значи, че не се знае кога е създадена. Тук същият израз е разгледан от друг ъгъл: кураторите Даниела Радева и Лъчезар Бояджиев събират съвременно изкуство от 14 наши артисти (като Иван Мудов, Боряна Росса, Недко Солаков и самия Бояджиев), датирано "между 1979 и... 2027".

  Софийска градска художествена галерия  
 • Любен Домозетски

  Запознавали сме ви с куратора и художник в нашата рубрика за артисти, а ето я и първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски. Какво по-подходящо място за неговите научни илюстрации на растения и животни от Little Bird Place, галерията, посветена на връзката ни с природата? Гледаме неговите рисунки, които водят и към още нишки освен научните, както сочи и заглавието Заекът на Дюрер падна.

  Little Bird Place  
 • Маргарита Милиджийска

  Ражда се в началото на 20 век в търновско село, а на живопис я учи проф. Никола Маринов в Художествената академия, където по-късно и тя става преподавател – само че по руски. Затова студентите ѝ дори не разбират, че отсреща стои човек, по-ловък с четката от тях самите.

  Лоранъ  
 • Мартин Пар

  Мартин Пар е британски фотограф с чувство за хумор, което силно личи в серията му за туризма, пък и на живо – той е тук за откриването на изложбата си в галерия Synthesis на 8 февруари от 19:00, към която нататък ще има и съпътстваща програма (вижте на photosynthesis.bg).

  Synthesis  
 • Мартина Рьотлингова & Матуш Матятко

  В тяхната Словакия ги познават добре, а тук показват свои работи първо през януари (в словашкото посолство), преди да пренесат своите Urban Icons и в Аросита.

  Аросита  
 • Мачей Шимански

  Дипломат и посланик у нас, Мачей Шимански е и голям любител на природата. Основен обект на интереса му са птиците, които наблюдава повече от 30 години.

  Полски институт  
 • Музейни турове в Квадрат 500

  Постоянната експозиция на Националната галерия включва най-значимите образци на българското изкуство, работи на европейски майстори, както и на автори от Азия, Африка и Латинска Америка. В поредица от 50-минутни музейни турове ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали на Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Нова българска живопис 3


  Хубен Черкелов · Иван Кюранов · Генади Гатев · Димитър Яранов · Свилен Стефанов · Красимир Добрев · Росен Тошев · ...

  1996 е, когато по идея на художника Хубен Черкелов в галерия XXL се открива изложба Нова българска живопис. Тогава се показват работи на хора като самият него, Свилен Стефанов, Расим и други. Те отново ще се съберат за втората част на изложбата през 1999, като този път ще включат още художници. Сега идва Нова българска живопис 3, която показва картини върху платно, рисувани от част от арт групата, станала известна като XXL.

  Oborishte 5 Gallery and Hall  
 • Филип Колбер

  Дали на откриването ще сервират хапки омар, не знаем (но едва ли). Защо първата му изложба тук се казва Lobster Land обаче се досещаме: червеното ракообразно е алтер его на Филип Колбер, който намира начин да го пъхне в много от своите работи.

  Структура  
 • Цветан Кръстев

  През 1997 той започва своя проект Вятър, в който събира семена от глухарчета и ги разпръсва в различни точки на земята, докато пътува. И нататък концептуалният художник работи с жестове, пърформанси, природа и с понякога невидими неща, като особено важно му е морето (до което и е роден). Във Варна започва с лендарт, а сега гледаме негови видеа, обекти, текст и инсталации, които е създавал от 1980 до днес – това са личните му Игри с очевидността и субективните ограничения.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство