Йозеф Куделка

Йозеф Куделка
Жанр: фотографии
Повече от четири десетилетия Йозеф Куделка - странстващ независим фотограф, създава проницателно и въздействащо изкуство, отдадено на човека и неговата среда. Сред темите, които привличат обектива му, са изгнаничеството, номадството, политическите и социалните конфликти и природата, променена от човешката дейност. Същите са част и от изложбата му в СГХГ, където гледаме фотографии от периода между 60-те и 90-те години.


Рискувал живота си, за да заснеме съветското нашествие в родната си Чехословакия през 1968 (около Пражката пролет), Куделка емигрира и странствал из континента чак до 1987, когато получава френско гражданство и в знак на благодарност към Франция, дарява 75-те фотографии от Изгнания на Център Помпиду. Именно тази ключова за работата му серия дава името и съдържанието на настоящата експозиция.

Днес Куделка не се определя нито като чех, нито като французин, а като номад без конкретно гражданство. Той продължава дейността си из Западна Европа, като следва маршрутите на ежегодните цигански събори, църковни празници и фолклорни фестивали. Работата му е на ръба между художествената фотография и фотожурналистиката и илюстрира поетично един живот на скитничество. Чрез снимките на изоставени или разпилени предмети, образи на бездомни животни и самотни хора, албумите му поставят въпроса за границите и идентичността. Той хвърля нова светлина върху предизвикателствата и страховете на съвременното европейско общество.

Още за Куделка разказваме тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.