Мечът на хан Кубрат

Мечът на хан Кубрат
Жанр: обекти
Два емблематични за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, идват за временна експозиция в Двореца в рамките на Дните на Ермитажа - един от най-богатите световни музеи.


Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край село Малая Перешчепина, на брега на река Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка наброява около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по функционалността си групи предмети, с ясно разграничена културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни варварски майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол. По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период (най-ранните находки са от средата на 7 век).

Безспорно най-интересният комплект от предмети са личните вещи на хан Кубрат: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработени и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни, пръстен с монограм. Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от високо значение за историята ни, но и за тази на изкуството.

Съпътстващи събития:

25 май, 16.00: Кураторът на изложбата доц. д-р Иля Ахмедов с лекция в Балната зала на Двореца
29 май, 16.00: Максим Лапшин представя Лабораторията по научна реставрация на кавалетна живопис на Държавния Ермитаж в Квадрат 500
24 май–30 юни: прожекции на филмите Ах, Ермитаж! и На Ермитажа с любов в Балната зала


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.