От Възкресението на Лазар до Свети дух

От Възкресението на Лазар до Свети дух
Жанр: иконопис
Гледаме около 60 непоказвани досега произведения на църковното изкуство от периода 16-19 век, обединени в тематични групи, илюстриращи в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.


Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, сред които реликвата-отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните йерусалимии в България. Експозицията се допълва от везана плащаница от 7 век и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове. Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод и частна колекция Светлин Русев.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.