Алцек Мишев

Алцек МишевНова изложба в Swimming Pool ни пуска във водите на Алцек Мишев – художник, опитал да лети с плавници и да преплува океан в басейн. Тук накратко се потапяме в историята му, преди да видим как я разказва и сам.


Също е август, но през 1971, когато Алцек – роден в Дупница през 1940 – се кани да преплува 15 километра от Словения до Триест. Двама минувачи го предупреждават за акули, той излиза от водата и след 40 часа лутане по горските пътища е в Италия. Така започва историята му, в която скоро заменя абстрактните си картини за пърформанс. Може би най-известен по света е с Преплуване на Атлантическия океан – тригодишно замечтаване в изложби и акции на тема как да мине по вода от Англия до Щатите. През 1982 измисля начин: качва се на борда на кораб, преминава границите в контейнер с вода на колелца, бутан от митничари, и по 4 часа сутрин и вечер плува в басейна на палубата.

Под щракането на фотоапарати от италиански репортери Алцек прави и своя опит да прелети от Милано до Дупница с плавници; или пък строи басейн в галерия, за да плува 100 дължини. После, заслушан в хармонията на завършените си картини, му хрумва и друго – в четката си слага микрофон, с което прави от рисуването музика. Така композира нова линия в работата си, която води дотам в едно от двете му участия на Венецианско биенале да дирижира под вода оркестър от риби.

Коя друга галерия е по-подходяща за работите на артист, направил от плуването цяла кариера, освен Swimming Pool, взела името си от днес празния басейн на терасата. Понеже знаят, че Алцек е далеч по-популярен на запад от нас, по стените редят не само Абстрактни пейзажи, правени с химикалка, но и друга група от работи, които се връщат към темите на проектите му през годините. Потапяме глава за няколко дължини в изкуството му, което е там точно до края на лятото.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.