ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?

ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?Божидар Бояджиев, Лъчезар Бояджиев, Мария Зафиркова, Надежда Олег Ляхова, Любомир Минковски, Иван Мудов, Милко Павлов, Любен Петров, Боряна Росса, Севда Семер, Недко Солаков, Сашо Стоицов, Георги Тодоров, Стефан Янев
Надписът "без дата" върху една работа значи, че не се знае кога е създадена. Тук същият израз е разгледан от друг ъгъл: кураторите Даниела Радева и Лъчезар Бояджиев събират съвременно изкуство от 14 наши артисти (като Иван Мудов, Боряна Росса, Недко Солаков и самия Бояджиев), датирано "между 1979 и... 2027".


Няма грешка. Идеята е, че дори самото определение "съвременно" е някак неясно – защото с времето разбирането ни за него се мени, а и защото няма единомислие кога е започнал този дял исторически. В галерията гледаме например живопис от 80-те, която като средства и концепция изглежда на място и днес. Или нови работи, които препращат към Средновековието и Античността и с това се откъсват от момента, в който са направени. Някои произведения пък опитват да предвидят бъдещето. Така изложбата показва, че времето в изкуството е и всичко, и нищо, а свръзката между работите в нея е устойчивостта на темите, идеите, стила и качеството им.

Заглавна снимка: работа на Лъчезар Бояджиев


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.