Никола Танев

Никола Танев
Жанр: живопис
Отложената от декември експозиция с архивни документи, скици и живописни творби на Никола Танев вече е отворена за разглеждане с контролиран достъп в залите на Двореца.


Изложбата, маркираща 130 години от рождението на един от най-колоритните и продуктивни български художници, проследява географията на неговите прословути пътувания. В продължение на близо 40 години той обикаля Стария континент и преброжда скритите кътчета на собствената си родина в търсене на вдъхновение, обръщане към миналото или завръщане към добре познатото. Докато пътува, авторът наблюдава, скицира, изпраща стотици писма, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми. Подобно събирателно издание откриваме и в тази изложба, където илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088