Въздигане. Първият випуск

Въздигане. Първият випускНа 14 септември от 18:00 часа в Софийска градска художествена галерия предстои откриването на изложба по повод 125 години от създаването на Националната художествена академия. Празнуваме тържествения юбилей с творби на водещи артисти и академици, оставили своята следа през десетилетията.


В края на XIX век новата българска държава започва да се стабилизира. Обръща се внимание на икономическите и политически нужди, вследствие на което през 1888 година се открива първото висше учебно заведение в България - Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Едва 8 години по-късно врати отваря и второто - Държавното рисувално училище, по-късно преименувано на Национална художествена академия.

Въздигане. Първият випуск ни показва пътя и израстването на художниците - от началните им опити с овладяната впоследствие техника до подписите на преподавателите им върху представените творби.

Срещаме се с основоположниците на българското модерно изкуство - учителите и възпитаниците на първия випуск, в който преди 125 години са приети 48 художници. Повечето от тях присъстват в изложбата, богата на разнообразие и талант. Галерията представя над 80 творби, които ни пренасят в художественото минало с познати автори като Харалампи Тачев и Марин Геориев, както и с подписите на техни преподаватели като Ото Хорейши и Борис Шац. Произведенията са събрани от колекциите на Националната художествена галерия, редица музеи и галерии из страната, както и от частни колекции.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.