Kneeling to reach cigarettes and beer at grandma’s klek

Kneeling to reach cigarettes and beer at grandma’s klekСклоняваме снага пред олтарите на клек магазинчетата – уличен културен феномен, типичен за софийското градско пространство. От въображението на германските артисти Кристоф и Себастиан Мюге оживява имагинерен магазин, изоставен след смъртта на фиктивната си собственичка.


Макар и базирана върху измислена история, инсталацията в Æther Art Space отразява съвсем реалната проблематика за силата на човешкия дух и гъвкавостта на предприемаческото мислене по време на криза.

Клековете започват да изникват на нивото на глезените ни през 90-те, вкопани в корените на сградите. Далеч не са позиционирани по този начин за наше удобство. Причината за произхода им е далеч по-проста: след края на социалистическия режим цените на имотите се покачват и най-евтините пространства се оказват мазетата. В резултат на това е и появата на тези специфични магазинчета за цигари, кафе и алкохол.

Инсталацията предизвиква посетителите на Æther Art Space да погледнат света отдолу нагоре. От тази гледна точка преоткриваме вдъхновяващата си способност да намираме иновативни решения на сложни проблеми. Откриването е на 3 март от 18:00, а творбата може да бъде разгледана до 26 март.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.