Поведението на материята

Поведението на материятаНастоящата изложба наподобява пъзел от различни видове материали, тъй като художникът Вито Валентинов съгражда специфичните си пластики от всякакви намерени предмети. С някои от тях авторът се среща на улицата, други събира от пазари и железарии, на трети се натъква сред играчките на детето си.


Общото между тях е притегателната сила на материята, особеното удовлетворение от допира и начинът, по който си взаимодейства със сетивата ни.

Валентинов съпоставя творбите си с виртуалното пространство и създава експозицията като опозиция на все по-доминиращата дигитализация. Вместо на абстрактното и невидимото, той набляга на контакта със свойствата на обектите: тяхната тежест, температура, форма и плътност.

Художникът закодира посланията към публиката в самото взаимодействие между елементите на своите композиции, както и в пространството между тях. Всяка съставна част се явява като отделна дума, а подредбата и позицията им дефинират творческото въздействие върху наблюдателя..

Сами по себе си предметите, с които Валентинов работи, са отломки, отчупени от нещо по-голямо. Вкарани в диалог с други като тях, те придобиват смисъл и участват във формирането на нова цялост.

Поведението на материята разглеждаме от 11 май до 6 юни в КО-ОП.

програма
  • КО-ОП
    11 май (сряда) - 6 юни (понеделник)

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.