Природознание

Природознание
Жанр: живопис, инсталация
Познаваме изкуството Текла Алексиева и даже навярно притежаваме някои от нейните илюстрации, дори да не подозираме за това. Всеки почитател на Библиотека Галактика неведнъж се е любувал на фантастичните корици, дело на художничката, а сега преоткриваме и други артистични територии, които тя е покорила. Това са огромното количество научнопопулярни илюстрации, изпълнени в характерния за Алексиева живописен стил и разпознаваем авторски почерк. В миналото намерили място в немалко научни издания, справочници и учебници, от 20 юни те се помещават в галерия Little Bird Place.


Рисунките се отличават с премерена стилизация и майсторски съчетания на цветове, но и с точно и достоверно пресъздаване на природни явления и представители на флората и фауната. Несъмнено произведенията на Текла Алексиева кипят от жизнерадост и вълнуват наблюдателя с изключителния си естетически усет. С тези си качества платната неизбежно разбиват представата за научната илюстрация като суха и безразлична материя и я показват в далеч по-креативна светлина.

Илюстрациите правят особено силно впечатление във време, когато процесът на работа по един книжен продукт е предимно дигитализиран. Стойността на ръчния труд изпъква в контекста на съвремието и доказва непреходния характер на майсторската живопис. Тя отказва да се подчини на класификации и формулировки и въздейства на подсъзнателно ниво както на по-зрелите почитатели на Алексиева, така и на младото поколение, което тепърва се сблъсква с нейното творчество.


програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.