Status DEAD

Status DEAD
Жанр: инсталация

Проектът на Георги Ямалиев разглежда връзката между виртуалното и физическото измерение на смъртта. Каква следа оставяме след себе си в дигиталното пространство? Социалните мрежи се оказват паралелна реалност, в което живее нашето второ, компютърно аз, а когато физическото ни тяло си отиде, в мрежата остават да витаят сенките на нашето съществуване.
В известен смисъл идеята на Ямалиев далеч не е толкова футуристична, имайки предвид, че вече съществува софтуер, който умее да мимикрира починалите ни близки. Ако все пак се отделим от тази дори леко зловеща перспектива и погледнем реалността, картинката е не по-розова. В период на пандемия и войни обществото колективно се справя с несигурността, като често се обръща за утеха към социалните мрежи. Много от починалите все още имат профили с информация за тях, снимки, споделени емоции и запечатани във времето моменти. В тази безрадостна действителност обаче можем да открием и някаква надежда, ако изтълкуваме тези виртуални аватари като вид съвременни надгробни паметници или по-скоро мемориали, съдържащи част от есенцията на дадена личност.

Инсталацията в Гьоте-институт споделя същата гледна точка. Тя е замислена като симбиоза между съвременните технологии и традиционните обичаи, свързани с различни погребални практики за почитане на мъртвите. Това възпоменателно пространство дава на зрителите възможност да отдадат почит на тези, които вече не са сред нас, но в никакъв случай не са забравени.  

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.