Летни акценти: живопис от XX век

Летни акценти: живопис от XX век
Жанр: живопис
Ежегодната изложба на галерия Нюанс отново представя прецизно селектирани произведения на стари майстори и съвременни творци. В колекцията присъстват сериозни имена от българската живописна сцена, като в рамките на почти три месеца експозицията е постоянно обновявана и допълвана. Както подсказва заглавието, акцентът на изложбата попада върху летни сюжети, платна на морска тематика и пищни на цветове композиции.


В изложбата фигурират творби един от най-големите български маринисти - Марио Жеков. Неговите живи крайморски пейзажи резонират хармонично с планинските склонове на възпитаниците на Националната художествена академия Стоян Василев и Константин Трингов. Художниците творят с отличителен колорит, майсторско усещане за живопис, едва забележими импресионистични влияния, категорични мазки и струяща светлина.

Пейзажите обаче далеч не изчерпват диапазона на жанровете в експозицията. Митологични, библейски и всеобхватни, картините на Борис Стефчев са ярък пример за българския символизъм. Незаслужено непознат за публиката, той твори в сферата на имагинерното, като преплита фантазия и реалност, натуралистични детайли и мистични елементи.

В Летни акценти се срещаме и с произведения на Атанас Михов, Бенчо Обрешков, Бинка Златарева, Борис Георгиев, Илия Петров, Христо Йончев – Крискарець, както и на авторите от близкото минало и настояще Димитър Казаков – Нерон, Димитър Лалев, Едмонд Демирджиян, Енчо Пиронков и други.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.