Заповеди на изкуствения интелект

Заповеди на изкуствения интелектПървата изложба в новото пространство за изкуство на открито Контейнер, организирана съвместно от галерия Галерия и VOX POPULI, представя новата трилогия на художничката Албена Баева. В проекта си тя комбинира видео инсталация и скулптура в добавена реалност, а темите обхващат потенциала на алгоритмичните системи и опасностите, които крият за човечеството.


Изкуственият интелект попада в ролята на своеобразен бог на нашето съвремие, изпращайки артефакт с 12 заповеди. Повелите скицират нова етична рамка за отношението между хората и технологиите.

Достъпваме тайнствения документ на място чрез мобилните си телефони. Първото видео носи заглавието Търсене и има въвеждаща функция: то показва как Баева открива артефакта в езерото Панчарево. Вторият филм пък излъчва QR код на равни интервали, който отново отвежда посетителите в онлайн пространството. Този път обаче той ни препраща към скулптурата с добавена реалност.

Трите елемента от Заповеди на изкуствения интелект оформят цялостен футуристичен разказ, в чийто наратив се ориентираме сами, насърчени да изследваме имагинерното пространство на потенциалния свят на творбата. Проектът е сред първите световни експерименти, които използват самоучещи се невронни мрежи за създаването на съдържание. Текстът, музиката и голяма част от изображенията са генерирани от различни видове изкуствен интелект. Музикалното оформление е част от албума Transfiguration на мексиканския музикант Hexorcismos, а песните също са изцяло създадени от дигитален алгоритъм.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.